Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Foran fra venstre: Sonni Christine Jakobsen og Kjersti Westeng forsøker å lage en one-stop-shop for betaling av regninger. Bak fra venstre:David Alexandre Salvail og Sebastian Rundqvist forsøker å lage en universell standard for digitale kvitteringer. Foto: Øyvind Elvsborg
Foran fra venstre: Sonni Christine Jakobsen og Kjersti Westeng forsøker å lage en one-stop-shop for betaling av regninger. Bak fra venstre:David Alexandre Salvail og Sebastian Rundqvist forsøker å lage en universell standard for digitale kvitteringer. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Norge er en miniput på finansteknologi – det vil disse gründerne endre

Digitale kvitteringer for alt og en tjeneste som holder orden på alle dine regninger er blant ideene som utvikles i Norges første finansteknologi-fabrikk.

Finansteknologi

Betegnelsen brukes om teknologi som utfordrer tradisjonelle finanstjenester for lån, betaling, finansiering og handel – og om ny teknologi som revolusjonerer måten å tenke på i finanssektoren, som for eksempel blockchain og kryptovaluta.

Spørsmålet mange stiller seg, er om de tradisjonelle bankene og finansinstitusjonene vil bestå i møte med det noen kaller en finansteknologisk revolusjon.

Vis mer
London er fortsatt maktsentrumet for finansteknologi i Europa med flere investeringer enn resten av Europa tilsammen – men Norden snakkes om som den ene klare utfordreren, særlig etter Brexit.

Med finansteknologi menes teknologi som utfordrer de tradisjonelle finanstjenester for lån, betaling, finansiering og handel. Bitcoins, kompisbanker og Vipps er eksempler.

Men mens Sverige har fostret seks finansteknologibedrifter med en verdsettelse på over én milliard dollar, har Norge null. Går man gjennom listen over de norske selskapene ser man også at de felste befinner på et et tidlig stadium, mange uten et ferdig produkt eller en investering.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi er små i Norge. Det finnes 60 fintech-selskaper i Norge, sa IKT-Norge nylig. Det er ikke veldig mange. Sammenlignet med London eller Stockholm er det to forskjellige verdener. Men vi skal ikke avskrive Norge av den grunn, sier daglig leder Ingar S. Bentsen (38) i Fintech Factory.

Les mer om teknologien som endrer bank- og finanssektoren ved å følge DNgründer på Facebook.

Daglig leder Ingar Bentsen i Fintech Factory. Foto: Øyvind Elvsborg

Fintech Factory åpnet forrige mandag på Telenor Arena. Det hele er en «fabrikk» for unge selskaper, som kommer umodne inn og etter tre måneder med intensivt arbeid skal komme ut som mer ferdige produkter.

– Vi forsøker å lage en digital standard for kvitteringer, sier David Alexandre Salvail (22) i Zeipt, et av selskapene i fabrikken.

Sammen med Sebastian Rundqvist (26) forsøker han utvikle en løsning som gjør at uansett hvilken bank, betalingsterminal eller butikk du handler gjennom, vil det bli produsert en digital kvittering du for eksempel kan få levert rett til nettbanken din. 

– Vi mener prosessen fra en faktura mottas til du har betalt den er for tungvindt, sier gründer Sonni Christine Jakobsen (36), som har ti års erfaring fra inkassoselskapet Kredinor.

I dag forholder vi oss gjerne til flere ulike postbokser på nettet samt godt gammeldags papir når vi skal betale regniner.

Sammen med Kjersti Westeng (36) forsøker Jakobsen å bygge plattformen Minvoice, hvor du både skal kunne samle og betale alle dine fakturaer på ett sted.

Sebastian Rundqvist i diskusjon med David Alexandre Salvail , Sonni Christine Jakobsen og Kjersti Westeng om fremtidens finansteknologi. Foto: Øyvind Elvsborg

De første ukene består av innføring i grunnleggende markedsføring, salg, kartlegging av markeder, regnskap, revisjon, juridisk arbeid, forretningsutvikling og trening på pitching av selskapets idé og plan i et forsøk på å hente kapital fra investorer.

– Det er gründerskolen på steroider den første måneden, sier programdirektør Hans Christian Bjørne (40).

Deretter vil omkring fem av de syv få være med videre i resten av programmet, som er mer skreddersydd for hvert enkelt selskap.

Selv tar Fintech Factory en liten eierandel i selskapene som blir med.

På partnersiden står selskaper som SEB, Itera, Sparebank 1-gruppen, Santander, Bank 2, DLA Piper, BDO og Evry – som igjen håper å kunne sikre seg samarbeid med -, investeringer i - eller oppkjøp av fremtidens suksesser.

– Vi har kunnskapsrike gründere som kommer fra en bankbransje som er og har vært langt fremme. Flere av gründerne her tar skrittet fra trygge jobber og gjør nå dette fullt ut, sier Bjørne.

Fra venstre: Sonni Christine Jakobsen og Kjersti Westeng forsøker å lage en one-stop-shop for betaling av regninger. Foto: Øyvind Elvsborg

Les også:

Nordisk finanssuksess – uten Norge

Norske megafond inn i fintech (+)

To 27-åringer vil endre måten vi sparer på

</p>

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter