Norge er verdens niende beste land å starte en bedrift i, ifølge Verdensbanken.

Til tross for en topp ti-plassering, faller Norge tre plasser fra ifjor.

Listen ble publisert tisrdag og er allerede omtalt av blant annet Business Insider.

Ser på byråkrati og handelsmuligheter

Verdensbanken ser på en rekke kriterier når de skal avgjøre hvor bedriftsvennlig et land er, blant annet:

  • Byråkrati og papirmølle: Hvor mange skjemaer du må fylle ut for å starte en bedrift og hvor mange timer det tar. Hvor vanskelig det er å få byggetillatelser, lån, registrere eiendom og lignende.
  • Handelsmuligheter: Kostnader, byråkrati og forsinkelser i forbindelse med import og eksport.
  • Sikkerhet: Systemer for konkursbeskyttelse og effektivitet når det kommer til å løse kontraktstvister.
  • Skatt: Skattesats på overskudd, samt hvor «slitsomt» det er å betale skatt (antall dokumenter, tid).

Her kan du se hele listen over kriteriene landene bedømmes på.

– Kan alltid bli bedre

Næringsminister Monica Mæland kommenterer resultat slik i en mail:

– Det er bra!

Samtidig vedgår hun at Norge fortsatt må bli bedre på å legge til rette for utenlandske gründere. DNgründer skrev tirsdag om amerikanske Andy Chen som vil starte bedrift og bygge arbeidsplasser i Norge, men ikke får lov fordi Norge ikke har investorvisum.

– Innovasjon Norges Invest In Norway-program er rettet mot utenlandske gründere og investorer. Men vi kan alltid bli bedre. Derfor foreslår i den nye gründerplanen å utrede Start in Norway – en fasttrack ordning for særlig lovende utenlandske gründere for å utvikle ideer med stort potensial her, skriver næringsministeren.

Og videre:

– I tillegg må vi huske på at Innovasjon Norge har 38 utekontorer som ikke bare hjelper norsk næringsliv ut, men som også er en viktig for å markedsføre Norge som et bra land å investere i.

Norden i toppen

Alle de nordiske landene kommer svært godt ut av kåringen. Danmark på tredjeplass og Sverige rett foran Norge med en åttendeplass. Finland og Island kommer bak Norge på henholdsvis tiende og 19. plass på listen.

Her er topp ti-listen:

1. Singapore

2. New Zealand

3. Danmark

4. Sør-Korea

5. Hong Kong

6. Storbritannia

7. USA

8. Sverige

9. Norge

10. Finland

Lager aksjeanalysens Spotify

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Måten aksjeinformasjon og aksjeanalyser deles på i dag er gammeldags, dyr og lite oversiktlig, mener gründerne bak Islero. De forsøker å lage aksjeanalysenes svar på Spotify – en nettplatform hvor investorer og småsparere kan abonnere på analyser og aksjetips.

Lager aksjeanalysens Spotify
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:23
Publisert:

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.