Johan H. Andresens oppkjøpsfond Ferd Capital kjøper seg opp i oljeserviceselskapet Interwell.

Gründerne, ti oljeingeniører i Trondheim og Stavanger, deler verdier for 1,8 milliarder kroner. Selskapet de startet verdsettes til 2,7 milliarder kroner ved oppkjøpet.

– Det ble en verdifull doktoravhandling jeg gjorde på NTNUs Institutt for petroleumsteknologi. Der fikk jeg masse ideer som jeg ville sette ut i livet. En av dem var dette, sier gründer Espen Hiorth (56) fra Trondheim, til Dagens Næringsliv.

Han har nå verdier for over 300 millioner kroner i Interwell.

Selskapet med rundt 300 ansatte og omsetning på 750 millioner kroner leverer plugger og pakninger som brukes i olje- og gassbrønner for å sikre eller forbedre produksjonen.

Verdens oljegiganter er kunder
Kundene er verdens største oljeselskaper som Saudi Aramco, Shell, Conoco Phillips og Statoil.

Det hele begynte i 1989, da Espen Hiorth som 30-åring var ferdig med doktorgraden om utvikling av en støpemodul for kontinuerlig fôring av borehull på Norges tekniske høyskole (NTH, dagens NTNU).

I 1992 starte trønderen selskapet Brønnteknologiutvikling (BTU) sammen med tre kollegaer. I 2002 traff Hiorth den tidligere NTNU-studenten og Stavanger-mannen Tor Olav Meberg som også hadde startet eget selskap sammen med seks kollegaer. I 2002 bestemte de to gamle NTNU-studentene Hiorth og Meberg seg for å slå sammen selskapene til det som i dag heter Interwell.

– Min kongstanke har vært at vi skal levere norsk utstyr med norsk kapital i ryggen. Det er trist at norske gründerbedrifter blir solgt til utlandet både før og etter potensialet er utnyttet. Mange blir kjøpt opp altfor tidlig og blir slukt i et stort system, sier Hiorth til Dagens Næringsliv.

Les også: Dette kjennetegner et godt studievalg


<b>Slik får Ferd-eieren flere nordmenn ut i arbeidslivet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.