Investor Johan H. Andresen er blant landets mest formuende. Han har også gjort seg bemerket med sitt arbeid for sosialt entreprenørskap, og tar stadig del i samfunnsdebatten. På NHOs årskonferanse onsdag var Andresen en selvskreven gjest.

Konferansen, som arrangeres i Operaen i Oslo, er kjent for å sette viktige temaer på dagsorden. Tittelen var i år ”Læringslivet”, og ungdoms utdanningsvalg var blant det som ble diskutert. Andresen gir gjerne råd til den yngre garde.

- Jeg tror ikke ungdommen skal ta hensyn til kortsiktige trender. De skal se en kombinasjon av tre ting: Det de er gode på, det de elsker og det de kan forvente at noen er villige til å betale for. Finner du en kombinasjon av det, er det antageligvis et godt studievalg og ender antakeligvis i et godt yrkesvalg, sier han til DN.no.

-Hva trenger vi?

- Alt mulig. For eksempel sykepleiere, ingeniører og noen eksepsjonelt gode lærere, svarer investoren.

Slakker av
Ifølge han er onsdagens debatter høyaktuelle.

- Vi lever av å rekruttere og utvikle mennesker. Det blir kanskje enda viktigere for et land som oss, som har et relativt sett veldig høyt kostnadsnivå, sier han og er dermed inne på det mange av konferansedeltakerne var opptatt av.

I det mye tyder på at vi går inn i en periode med svakere økonomisk vekst, peker flere næringslivsledere på viktigheten av å også ha moderate lønnsoppgjør.

Også Andresen frykter at veksten slakker av:

- Det kan hende at vi får en liten ”fartsdump”. Det ser vi vel en tendens til i byggenæringen. Vi mangler også litt tidligere gitt oppdrag til offshorenæringen. Likevel tror jeg det er ganske midlertidig. Etter 14 til 16 måneder ser ting mye bedre ut, sier han.

- På den annen side kan det være greit å få en liten påminnelse om at ikke alle piler peker inn i himmelen. Sånn sett kan det være rimelig å forvente at vi får et lønnsoppgjør som kanskje etablerer seg på et nytt nivå. Vi kan ikke forvente at 3-tallet fortsetter inn i evigheten. Jeg tror det finnes felles interesse for et moderat lønnsoppgjør, mener investoren.

Merker tilbakegang
Han tilbakeviser ikke at flere av hans selskaper, som han eier gjennom Ferd, vil merke nedgangen i året som kommer.

- Vi er jo inne i offshorenæringen, så vi merker det delvis. Sånn sett kan du si at ekspansjonen på våre bedrifter i dag skjer raskere utenfor Norge. Det gjelder også i veldig stor grad rekrutteringen. At den for eksempel skjer i Asia til Asia, i stedet for til Norge, sier Andresen.

Les mer fra NHOs årskonferanse:

Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Lønnsnivået kommer til å holde seg høyt

Statoilsjef Helge Lund: - Lønnsoppgjøret blir viktig

Hydro-sjefen frykter norske lønninger

- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke

Vil gi realfagsstudenter mer stipend

Nå er Norges maktelite samlet

Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.