Oppdater deg på dagens teknologi- og gründernyheter på under tre minutter:

Les mer gründernytt på www.dngrunder.no.

1. Uber med pensjonsplan til sine sjåfører

Uber tilbyr nå sine sjåfører gratis pensjonsplanlegging i påvente av at roboter vil ta jobbene deres, skriver nettstedet The Verge.

Sjåfører i utvalgte byer kan nå planlegge sparing for fremtiden gjennom en tjeneste levert av transportappen. Nyheten ble annonsert på Ubers egne pressesider.

Nyheten kommer en knapp uke etter at Uber annonserte at Pittsburgh vil bli stedet for Ubers første tester med selvkjørende biler. Tester som skal begynne allerede denne måneden, ifølge Bloomberg.

Testene vil i første omgang foregå ved at det fortsatt sitter en person i førersetet som har hendene på rattet og er klar til å gripe inn.

Volvo har inngått en avtale med Uber om å utvikle fullstendig selvkjørende biler innen 2021. Avtalen er verdt 300 millionar dollar

 

Googles selvkjørende biler har kjørt flere millioner kilometer uten selvforskyldte ulykker. Foto: Noah Berger/AFP/NTB Scanpix
Googles selvkjørende biler har kjørt flere millioner kilometer uten selvforskyldte ulykker. Foto: Noah Berger/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
 

2. Norske helsedrikk-gründere med underskudd for 15. år på rad

Å bygge et selskap som baserer seg på medisinsk forskning og kliniske studier vil ofte være en ekstra lang vei å gå.

Sammen med mannen Henrik Mathisen (48) startet Janne Sande Mathisen (50) i 2000 Smartfish, som utvikler både medisinske, reseptbelagte næringsdrikker og sports- og ernæringsdrikke som selges til vanlige forbrukere.

Nå går selskapet med underskudd for 15. året på rad, skriver Finansavisen torsdag (bare på papir).

DN har tidligere skrevet om gründerne bak Smartfish: Da huset holdt på å ryke, var det sønnen (9) som trådte til for teknologigründer Janne Sande Mathisen.

– Underskuddet i 2015 var planlagt og skaper ingen problematikk for oss, sier administrerende direktør Claus Kjærsgaard i Smartfish til avisen.

Selskapet leverte ifjor et underskudd på 30 millioner kroner. Det samlede underskuddet siden 2001 er på 130 millioner kroner.

Store pågående kliniske studier bidrar til at resultatene til selskapet har vært blodrøde, skriver Finansavisen

– Fra 2017 skal vi være i balanse, sier Kjærsgaard.

Janne Sande Mathisen og mannen Henrik Mathisen (bak) har drevet selskap sammen i 15 år.
Janne Sande Mathisen og mannen Henrik Mathisen (bak) har drevet selskap sammen i 15 år. (Foto: Adrian Nilsen)
 

3. Vil gi skattefradrag for å investere i nye bedrifter

Torbjørn Røe Isaksen foreslår å gi skattefradrag for å investere i nye gründerbedrifter, skriver Bergens Tidende (+).

Isaksens leder Høyres programkomité frem mot valget i 2017.

Kunnskapsminister og leder for Høyres programkomité, Torbjørn Røe Isaksen.
Kunnskapsminister og leder for Høyres programkomité, Torbjørn Røe Isaksen.
Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) har tidligere foreslått at investorer kan få igjen hver fjerde krone, dersom de investerer opp til én million kroner i gründerbedrifter og sitter på investeringen i et visst antall år.

Da gründerplanen til Solberg-regjeringen ble lagt frem ifjor, var mangelen på skatteincentiver til den som investerer i oppstartsbedrifter et av tiltakene flere var skuffet over at var utelatt.

– I Sverige og England gir de skattefradrag til investorer for å investere i risikable gründerprosjekter i tidlig fase. På den måten blir enda flere prosjekter realisert. Slike virkemidler var savnet i gründerplanen, sa konserndirektøren for bedriftsmarkedet Bent Eidem i Danske Bank mangelen

Hvorvidt Isaksens forslag blir Høyres politikk vil bli avgjort på Høyres landsmøte 9.-12. mars neste år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.