- Jordbruk, sier alle tre.

Marc Faber, Jim Rogers og Nassim Nicholas Taleb har sjelden problemer med å tiltrekke seg oppmerksomhet når de uttaler seg om utviklingen i verdens finansmarkeder. Ei heller denne gangen. I løpet av de siste ukene har alle tre avslørt hvor de ville investert pengene sine under de rådende markedsforholdene.

Ut i fra de tre investeringsguruenes tips å dømme er jordbrukssektoren det aller heteste stedet å være for tiden.

Spår kollaps
Marc Faber, mannen bak "The Gloom, Boom & Doom Report" og kjent som "Dr. Doom" helt siden han anbefalte investorer å selge amerikanske aksjer én uke før krakket i 1987, advarte i forrige uke investorene mot å investere amerikanske statsobligasjoner.

- Jeg tror ikke det er mye oppsidepotensial annet enn i det korte bildet. Ser du ti år frem i tid og spør om hvor jeg ønsker å ha pengene, så er det helt opplagt ikke i amerikanske statsobligasjoner, sa Faber i et intervju med tv-kanalen CNBC forrige mandag.

I stedet anbefaler han råvarer, spesielt jordbruksland, jordbruk og gull.

Spiser mer
Råvareguruen Jim Rogers, som er kjent som "finansbransjens Indiana Jones" etter to reiser jorden rundt, henholdsvis på motorsykkel og i en spesialbygget Mercedes, er også svært optimistisk når det gjelder investeringer i jordbruk.

- Det er tre milliarder mennesker i Asia og flesteparten av dem har ikke hatt en spesielt god levestandard de siste 100 eller 200 årene. Det er i ferd med å forandre seg veldig fort. De kommer til å spise mer, de kommer til å kjøpe flere klær, så jordbruk kommer til å gjøre det veldig bra, sa Rogers i et intervju med CNBC tidligere denne uken.

I likhet med Faber anbefaler også Rogers å plassere penger i gull. Han er uenig med de som hevder at det for tiden er en boble i gullmarkedet, men utelukker likevel ikke at det kan oppstå bobler i fremtiden.

- Jeg venter at det vil bli hysteriske tilstander i markedet for edle metaller om fem til ti år. Akkurat nå er det veldig få som eier gull, og jeg kan ikke kalle noe en boble når veldig få eier det, sier han.

Virkelige eiendeler
Han mener de kvantitative lettelsene i USA, som i praksis betyr at sentralbanken trykker penger, etter hvert vil skape problemer for verdens største økonomi.

- I USA sier Bernanke at vi bare kan trykke mer penger, og så bruker mer penger, selv om USA nå er verdenshistoriens største låntager, sier Rogers i intervjuet med TV-kanalen.

Han mener at myndighetene på denne måten bare skyver problemene inn i fremtiden. Med sentralbanker som "oversvømmer verden med penger" er virkelige eiendeler som "sølv, ris eller naturgass" den eneste riktige plassen å investere nå, hevder råvareguruen.

- Papirpenger kommer ikke til å gjøre noe for deg, sier Rogers.

Svarte svaner
Nassim Nicholas Taleb, finansmatematikkprofessoren som ble verdenskjent etter at han ga ut boken "The Black Swan" om sannsynlige usannsynligheter like før kredittkrisen slo til i 2007, er også svært pessimistisk med tanke på utsiktene i verdensøkonomien.

Han foreslår at investorer verden over stålsetter seg foran det han mener blir en turbulent periode med både deflasjon og inflasjon. I et intervju med Wall Street Journal sa han det derfor er fornuftig å putte pengene i jordbruk, spesielt i oliven, som er uunnværlig for menneskene som lever rundt Middelhavet.

- Sunne investeringer er de som produserer varer som forbrukerne må konsumere, ikke flatskjerm-tv-er. Aksjer er ikke en robust investering. Vær sikker på at du har en hage som bærer frukter, anbefaler Taleb i intervjuet med Wall Street Journal.

Selvforsyning
Professoren driver fondet Universa, som har som mål å gi investorene en såkalt hedge eller sikring mot de såkalte svarte svanene i finansmarkedet, sammen med Mark Spitznagel, en tidligere råvaretrader ved Chicago Board of Trade.

Spitznagel ser ut til å følge Talebs strategi til punkt og prikke. Han har nemlig kjøpt noen hundre mål jordbruksland nær ferieboligen ved Lake Michigan. Der dryker han kirsebær og epler og har planer om å skaffe noen geiter.

- Det er selvforsyning, noe som også er en god hedge, sier Spitznagel til Wall Street Journal.

Les også: - Blodbadet blir blodigere

Dr. Doom spår amerikansk kollaps

- USA kan gå konkurs innen 2020

- Sitt stille uten aksjer

- Jeg er møkkalei! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.