Sjåføren satt hjelpeløs ved rattet og kunne ikke gjøre noe mens hans Jeep Cherokee rullet ned i grøfta, fjernstyrt trådløst via internett av to hackere.

Eksperimentet med «utforkjøringen» over ble utført på en parkeringsplass i USA og setter søkelyset på hvor sårbare moderne biler er, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Det er det amerikanske tidsskriftet Wired som har latt de to it-ekspertene Chris Valasek og Charlie Miller demonstrere hvordan de har klart å hacke seg inn i programvaren til en Fiat Chrysler.

Men også når avisens journalist ble sendt ut på kjøretur og de to «hackerne» satt over en mil unna, skjedde det «underlige» ting. Før testturen fikk journalisten klar beskjed av it-ekspertene - «uansett hva som skjer - ikke få panikk».

Skee-lo på full guffe

Journalisten forteller blant annet at mens han var ute og kjørte så byttet radioen plutselig til den lokale hip hop-stasjonen og begynte å spille en låt av den amerikanske rapperen Skee-lo på full guffe. Sjåføren forsøkte å skru ned lyden, men til ingen nytte. Også klimaanlegget ble manipulert mens han var ute på testturen.

Et stykke ut på turen sørget ekspertene også for å sette gasspedalen ut av funksjon. Mens journalisten trykket gasspedalen i bunn, og turtallet føk til himmels, mistet bilen hastighet før den til slutt så vidt «krabbet» videre.

Demonstrasjonen ble avsluttet på parkeringsplassen nevnt over, der bremsene ble koblet ut og bilen ble styrt rett ned i grøfta

De to it-ekspertene har samarbeidet med Fiat Chrysler siden oktober ifjor for å gi selskapet tid til å tette sikerhetshullet. Men for ytterligere å sette press på bilprodusenten så har de sagt at de planlegger å offentliggjøre koden de har benyttet. Det skal skje på en bilmesse i Las Vegas i begynnelsen av august.

Og som journalisten i Wired oppsummerer, alt dette er mulig bare fordi Chrysler, som nesten alle bilprodusenter, gjør sitt beste for å omgjøre en moderne bil til en smart-telefon.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Svakheten i moderne biler som tyvene vet å utnytte

 
ArbeidsjernSlik kan hackere se hva du gjør foran tv-en