Onsdag formiddag presenterer industri- og merkevarekonsernet Orkla seg for Londons finansmiljø.

Ny strategi
Styreleder Stein Erik Hagen varsler at konsernsjef Bjørn Wiggen vil presentere konsernets nye strategi. På spørsmål fra DN.no om hva dagens forslag om å utbetale et ekstraordinært utbytte på fem kroner per aksje betyr for selskapet, svarer Hagen slik:

- Konsernsjef Wiggen vil holde en presentasjon i dag kl. 14 norsk tid i London hvor han vil redegjøre for Orklas nye strategi, svarer Hagen i en e-post til DN.no.

Strategisk og finansiell gjennomgang
I innkallingen fra konsernet som ble meldt over børs i juni år heter det at presentasjonene "vil dekke en strategisk og finansiell oppdatering av konsernets virksomhet, og omfatter inngående presentasjoner om utvikling av segmentene".

Direktør for investorkontakt i Orkla, Rune Helland, ønsker ikke kommentere hvorvidt presentasjonen vil bekrefte konsernets eksisterende strategi.

- Kan du si noe mer om hvorvidt det vil bli presentert en ny strategi for Orkla?

- Nei, jeg vil ikke si noe mer om det, sier Helland til DN.no

Konfrontert med styrelederens kommentar svarer han slik:

- Det vil i hvert fall bli redegjort for strategien i Orkla, det blir det alltid på en investordag, sier han.

- Betyr det en slags bekreftelse av eksisterende strategi eller vil det komme noen endringer?

- Det er ikke fair å si for meg nå, og det ville jeg aldri sagt. Vi vil alltid gå igjennom og kommentere strategien vår på en investordag, sier Helland.

- Litt lite
Analytiker Preben Rasch-Olsen i meglerhuset Carnegie sitter klar i London til å overvære Orklas investorpresentasjon. Han er ikke overrasket over Orkla-styrets forslag til utbytte, men mener det kanskje var noe mindre enn det kan være rom for. 

- Utbyttet var delvis ventet, hvis de ikke fant noe å investere i. Så om noe, så er det et tegn på at det ikke var noe å investere i der ute, da vil de heller betale tilbake. Det eneste er at det virker kanskje litt lite i forhold til det de kunne potensielt ha betalt ut. Det er vel det det knyttes litt spenning til idag, sier analytikeren til DN.no

Venter forkl#229
Han mener Orkla kunne ha "tråkkket" til med et utbytte på ytterligere 3-4 kroner, eller rundt 3-4 milliarder kroner til, og venter at selskapet vil forklare hvorfor ikke i dag. Han tør ikke si hvorvidt utbytteforslaget indikerer at Orkla likevel skulle ha funnet oppkjøpskandidater.

- Det er vanskelig å si. Det kan også hende at de bare vil ha lavere gjeldsbelastning, sier han.

Foreslår milliardutbytte
Hagen og resten av Orkla-styret foreslo før børsåpning onsdag et ekstraordinært utbytte til aksjonærene på over 5 milliarder kroner.

Styrelederen, som gjennom ulike selskaper kontrollerer 24,4 prosent av Orkla, vil i tilfelle motta 1,25 milliarder kroner. Helland slo overfor DN.no tidligere i dag fast at utbytteutbetalingen ikke vil påvirke konsernets investeringsstrategi.

Orklas presentasjoner under kapitalmarkedsdagen i London vil overføres direkte via Orklas nettsider klokken 14.00 onsdag.

Orkla-aksjen er opp 5,60 prosent til 44,13 kroner, omsatt for 127 millioner kroner.

Les også:
<b>Orkla gir Hagen 1,2 mrd. </b>

<b>Hagen vil fjerne svensk kjempe</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.