Orkla vurderer å selge det svenske aluminiumsselskapet Sapa med 14.000 ansatte og en omsetning på nesten 28 milliarder kroner.

Saken skal diskuteres på selskapets styremøte på onsdag, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge DN har Orklas styreleder og hovedeier Stein Erik Hagen i lang tid ivret for å selge Sapa.

-Saken har ikke vært diskutert i styret, og det er ikke fremmet noen innstilling fra administrasjonen, men jeg har mottatt en rekke forslag til ulike løsninger for Sapa fra aksjonærene. Mange spør om Sapa er en naturlig del av Orkla. Dette vil vi selvsagt diskutere i styret. På styremøte i Orkla onsdag vil dette være et tema, men det blir neppe fattet noe vedtak nå, sier Hagen til DN.

Irritert
Hagen skal ifølge avisen lenge har irritert seg over konglomeratrabatten på aksjen.

Etter å ha svidd seg kraftig på solenergi har Hagen nå forlatt tankegangen om Orkla som et konglomerat slik det ble bygd opp under Jens P. Heyerdahl d.y. gjennom over 20 år frem til årtusenskiftet.

Bare siden ifjor har Orkla solgt ut Elkem, Borregaard skoger, Orkla Finans og det aller meste av vannkraften for over 20 milliarder kroner.

Børsnotering av Sapa kan være et alternativ.

Orklas konsernsjef Bjørn Wiggen sier at de kan ta to-tre år før de når et punkt hvor det er aktuelt å børsnotere Sapa.

Tror ikke på snarlig salg

Analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier tror Sapa vil bli skilt ut etter hvert, men ikke med det første. Han sier både Borregaard, resten av vannkraften og REC-posten bør gå ut før Sapa der Orkla fortsatt har endel igjen å gjøre.

Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen sier til DN at det vil være litt pussig å skille ut Sapa nå som det beefinner seg på et bunnpunkt. Men hvis Orkla gir selskapet til aksjonærene slik Hydro gjorde med Yara, spiller det ingen role når i syklusen de skiller det ut.

Rash-Olsen priser Sapa til nærmere 10 milliarder kroner, det vil si 10 av de 63 kronene han mener Orkla-aksjen er verd.

Orkla-aksjen falt en drøy krone til 43,83 kroner på Oslo Børs fredag.

Les også: Orkla med milliardbud på Jotun

Orkla spisser investeringene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.