SAS-sjef Mats Jansson meddelte i dag at han trekker seg fra stillingen i løpet av høsten, etter fire år som toppsjef.

Les: Jansson gir seg i SAS

Nå har jakten på ny konsernsjef i flyselskapet startet, og spekulasjonene er allerede i full gang. Et av de heteste navnene som nevnes er John Dueholm, som i dag er visekonsernsjef i SAS.

- Hvis ikke styret ansetter Dueholm kommer man til å lete eksternt etter en leder som kanskje er rundt ti år yngre og får fokusere på SAS´ merkevare, sier flyanalytiker Steven Brooker i Enskilda Securities til di.se .

- For at SAS ikke skal forbli et "satt" selskap med bare 50-60-åringer i ledelsen, behøver de noen i 40-årsalderen, fortsetter han.

Også flere andre eksperter sier til di.se at de tror John Dueholm ligger bra an til å overta Mats Janssons nåværende jobb.

- Trenger en strateg
De to tidligere SAS-sjefene Jan Carlzon og Jan Stenberg sier at det skandinaviske flyselskapet trenger en strateg med full kostnadskontroll i toppen.

- Hvis kostnadsnivåene er på plass, slik Mats Jansson sier, da gjelder det å bestemme seg for hva man skal satse på videre. Man kan ikke spille på alle baner, sier Carlzon.

Jan Stenberg mener Jansson gjorde en veldig bra jobb i en vanskelig situasjon.

- Jeg tror den neste toppsjefen må være svært kostnadsbevisst, og at vedkommende bør være en strateg. Det trengs en ny og bedre strategi for hvordan SAS skal utvikles, sier Stenberg. Han bygger en slik strategi på et samarbeid med andre flyselskaper.

- Det finnes fortsatt for mange nasjonale flyselskaper, og en sanering av bransjen må komme. Den burde ha kommet allerede og den kommer helt naturlig på sikt, sier han.

Les også:
- Riktig av SAS-sjef å gå nå



* Mats Jansson (svensk) 2007-10

* Gunnar Reitan (konstituert - norsk) 2006

* Jørgen Lindegaard (dansk) 2001-06

* Jan Stenberg (svensk) 1994-2001

* Jan Reinås (norsk) 1993-94

* Jan Carlzon (svensk) 1981-91

* Carl-Olov Munkberg (svensk) 1978-81

* Knut Hågerup (norsk) 1969-78

(Kilde: SAS, NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.