Etter fire år som toppsjef i flyselskapet SAS har Mats Jansson besluttet å gå av i løpet av høsten 2010.

- Neste år blir jeg 60 og da går også min kontrakt ut. Jeg synes at jeg har gjort mitt i SAS. Det gjenstår fortsatt store utfordringer for SAS, men plattformen er nå på plass. Core SAS-strategien, med sine omfattende kostnadsbesparelser, er etablert, den finansielle plattformen er sikret gjennom den siste nyemisjonen, vi er blitt sterkere på produktsiden og kundetilfredsheten har økt. Selskapet står nå vel rustet for å møte fremtiden, kommenterer Jansson i en pressemelding fra selskapet tirsdag.

- Det kan derfor være et riktig tidspunkt for en ny sjef å ta over og ytterligere styrke SAS' konkurransekraft og sikre en lønnsom vekst, sier Jansson.

SAS-aksjen faller 0,8 prosent til 23,60 kroner etter få minutters handel på Oslo Børs tirsdag.

Følg aksjen her: SAS NOK

Sjefsjakten er i gang
I meldingen opplyses det at selskapets styre har startet jakten på Janssons etterfølger.

- Beslutningen om å forlate SAS har ikke vært lett. Det har vært fire spennende og krevende år å lede SAS. Vi driver i en dynamisk bransje og ikke én dag er lik. Jeg har hatt sterk støtte fra styre, ledergruppe og ikke minst fra alle SAS-medarbeiderne, som gjør en fantastisk jobb, og som virkelig har stilt opp i den ytterst kritiske og økonomisk pressede situasjonen som SAS har vært i, sier Jansson.

- Jeg har forsøkt å gjøre mitt beste for å redde selskapet ut av den verste krisen flybransjen har opplevd. Nå ser det bedre ut både internt og eksternt, sier Mats Jansson til di.se.

Faren ikke over
SAS har slitt tungt lenge og tapt milliarder av kroner, samtidig som svært mange ansatte har mistet jobben i flyselskapet. Kostnadskuttene har kommet på løpende bånd de siste årene. Og faren er ikke over, understreker Jansson:

- Men saker og ting begynner å komme på plass, sier Jansson.

Styreleder Fritz Schur leder nå arbeidet med å finne en ny SAS-sjef:

- I fire år har Mats slitt dag og natt med å lede SAS gjennom en vanskelig tid. Han har gjort en storartet innsats både kvantitativt og kvalitativt. Men jeg har forstått de siste ukene at han har overveid om det er riktig for ham og selskapet at han fortsetter som toppsjef også i den neste fasen. Derfor er vi nå i ferd med å rekruttere en ny konsernsjef i SAS, sier Schur i en kommentar.

Mats Jansson vil overfor di.se ikke si noe om hva som bør kreves av hans etterfølger.

- Jeg har lært meg å ikke svare på slike spørsmål, bemerker han.

Les også: SAS-sjefen langer ut mot Kjos (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.