Ett av de første stegene på veien mot et oljeeventyr er å innhente geologiske data om fjellformasjonen som skjuler seg under havbunnen, såkalt seismikk.

Etter å ha saumfart store deler av de mest relevante verdenshavene vet derfor toppsjef Jon Erik Reinhardsen i den norske seismikk-giganten Petroleum Geo-Services (PGS) tidlig hvilke land som kan ha grunn til å håpe på inntekter fra olje og gass i fremtiden.

- Det er slik nå at ethvert land med en kystlinje vil vite om det er et potensiale for å finne olje og gass - særlig med oljepriser på over 100 dollar fatet, sier Reinhardsen på Norsk Petroleumforenings oljeindustripolitiske seminar i Sandefjord tirsdag.

company:pgs

PGS-sjefen mener også han sitter på nøkkelen for en ekspansjonsivrig norsk leverandørindustri som ønsker å være tidlig ute. Alle områdene de sender skip er nemlig ikke like opplagte.

Opplagt at de prøver
- 2013 har vært preget av Uruguay, og det er jo ikke et land som er så høyt på radaren i oljesammenheng. Vi har hatt fire 3D båter der i 2013, og det er mye, sier Reinhardsen.

Andre land på den listen er Libanon, Hellas, Sør-Afrika og Namibia, mens etablerte oljeland som Nigeria ikke er stedet å satse i år.

- Er det lykkejegere, eller er det her verdens neste olje kommer fra?

- Det er det jo egentlig veldig få som vet. Men hvis du tar Libanon som et eksempel, så ligger jo det i et område som med store gassfunn, Israel har gjort store funn og Kypros har gjort store funn. Det kan jo hende det finnes mye der, men det vet man jo ikke før man har prøvd. Men det er helt opplagt at myndighetene i Libanon ønsker å finne ut hva det kan være der. De ligger i tillegg til alt annet veldig nært hovedmarkedet i Europa, sier han.

Av de mer etablerte områdene mener PGS det kommer stor aktivitet i Sør-Amerika generelt.

- 11. lisensrunde i Brasil har utløst veldig mye seismikkordre for 2014, sier han.

Nordatlanteren er fortsatt et bra sted å være for oljeservicebedrifter, mener PGS-sjefen, men det er områder som vokser mer enn norsk sokkel:

- Økningen fortsetter på russisk side og det er kraftig vekst i Canada, der blant annet Statoil nå har gjort funn, sier Reinhardsen.

Satt tilbake
Nord-Amerika har opplevd en nedgang i oljeinvesteringene generelt, men det er hovedsakelig onshore som drar dette ned. I Mexicogulfen er aktiviteten tilbake til nivået det var på før Macondoulykken, opplever PGS. Også Australia har høyere aktivitet enn tidligere.

Mens det skjer mye i noen områder, er andre områder satt tilbake, og prosjekter satt på vent på grunn av konflikt eller ustabile betingelser.

- Noen markeder er slakke: For eksempel så har Libya og Egypt har i enkeltår utgjort ti prosent av hele seimsikkmarkedet. De er ikke kommet tilbake etter den arabiske våren, sier Reinhardsen.

I stillehavsområdene i Asia er det aktivitet, men betingelsene er dårlige. I det store afrikanske oljelandet Nigeria står det så og si stille i påvente av ny lovgivning.

Les også:
Mongstad-teknologiene var ferdigtestet


Oljeselskap henter 285 millioner

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.