– Etableringen skjer i høst. Vi har fått de opplysningene bekreftet, sier visedirektør Emma Hernell i HUI Research til svenske Dagens Nyheter.

Analysebyrået er eid av bransjeorganisasjonen Svensk Handel, tilsvarende hovedorganisasjonen Virke her i Norge, og har forberedt seg på den amerikanske e-handelmastodontens inntog i Sverige i flere år.

Ifølge Hernell har en svensk etablering ligget i kortene lenge, men skal ha blitt utsatt av forskjellige årsaker.

– En lansering i høst kan være praktisk, ettersom koronakrisen har fått flere til å handle på nettet, selv om jeg ikke tror det er årsaken til at de kommer nå, sier analysesjefen som peker på 27. november, såkalte Black Friday, som en sannsynlig dato.

Peker på september

Også den finske detaljhandelkonsulenten Markus Varsikko i Dash Retail hevder å ha fått bekreftet opplysningene om lanseringen, men mener den ligger kortere frem i tid: Enten september eller oktober.

– Det er det bare Amazon som vet med sikkerhet, men det er millioner av detaljer som skal fungere ved en lansering, og ikke engang Amazon skulle ville ta risikoen med å lansere under Black Friday når trykket er så stort, sier han til Dagens Nyheter.

De to ekspertene Dagens Nyheter har snakket med er enige om at Amazon i utgangspunktet vil sende varer fra det tyske sentrallageret med en leveringstid på to til tre dager, men at det på litt sikt vil gå raskere. Med lanseringen vil svenskene også få tilgang på lojalitetsprogrammet Prime, som gir reduserte priser på raskere levering, og gratis levering samme dag flere steder i USA.

Børsnoterte Amazon er i dag ett av verdens mest verdifulle selskaper, bygget på storskala-distribusjon av varer, noe som har gjort grunnlegger Jeff Bezos til verdens rikeste mann. Selskapet er kjent for å være hemmelighetsfulle i spørsmål som dette.

– Dessverre kan vi ikke kommentere rykter og spekulasjoner, skriver presserådgiver Bruce McLachlan til den svenske avisen om deres opplysninger.

Slik fungerer Amazons kasseløse butikker
Amazon lanserer butikkonseptet Amazon Go hvor du ikke må stoppe opp ved utgangen for å betale for varene du skal ha. Slik fungerer det.
01:05
Publisert:

Norsk næringsliv venter spent

Også i Norge er det knyttet stor spenning i til en mulig lansering. Mandag skrev DN om utviklingen i norske hjemleveringsbransjen, der den amerikanske giganten spøker i bakgrunnen.

– Amazon er i ferd med å etablere seg i Sverige. Vi følger godt med de bevegelsen de gjør, sa Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef i Posten Norge.

Norske elektronikkforhandlere som Komplett og Elkjøp har i flere år forberedt seg på Amazons inntog. De venter at Amazon vil bruke logistikksentre i Sør-Sverige som en inngang til det nordiske markedet.

– Vi tror absolutt at Sverige er et første steg. Amazon har vokst i Nord-Tyskland, og nå kan det være mulig å betjene hele Norden fra Sør-Sverige der mange av de store nordiske kjedene har hovedlager i dag, uttalte Elkjøp-sjef Erik Sønsterud i juli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.