Ved Arcus' produksjonsanlegg på Gjelleråsen har de fått merke endringene i drikkevaner.
Hver uke kommer flere bulkcontainere med vin som blir tappet over på såkalt bag in box.
– Slik etterspørselen har vært nå, har vi fått en kraftig vekst i produksjonen. Fra før hadde vi en sterk underliggende vekst, og nå som vi fikk en ekstra økning fra mars, så har vi økt produksjonen, sier Eirik Andersen, konserndirektør for vin i Norge.
Salget av pappvin økte med 44,9 prosent i koronaperioden fra midten av mars til utgangen av mai sammenlignet med året før. Flaskevin hadde en mer edruelig økning på 12,8 prosent, ifølge tall fra Arcus.
Børsnoterte Arcus har hatt en vekst på 45 prosent, som overgår hovedindeksen på Oslo Børs, etter det brutale aksjefallet i mars. Arcus har Stein Erik Hagens familieselskap Canica som største eier etterfulgt av et John Fredriksen-eid selskap.
La koronaplan
Arcus-ansatte har arbeidet ekstraskift og helger for å holde tritt med etterspørselen.
Nå viser det seg at kartongtrenden ikke bare er et blaff, men at nordmenn har vent seg til å drikke fra trelitere både på hytteturer og i hjemmet.
– I begynnelsen hadde vi en antagelse om at dette ville være en korttidseffekt og at folk ville sikre seg. Nå ser vi at dette vedvarer over tid, og at det ikke skyldes ekstrahandling, sier Andersen.
Stengingen av svenskegrensen har ført til at nordmenns reelle handlevaner er mer synlige. Når også restaurantmarkedet i praksis har vært nedstengt, har hjemmekonsumet økt.
Arcus rakk å gjøre flere forberedelser slik at de stort sett klarte å unngå tomme polhyller.
– Da viruset begynte å spre seg, begynte vi å kjøpe mer vin fra våre leverandører. Det var ikke for å møte økt salg, men for å bygge et sikkerhetslager.
En kartongvinnasjon
Nordmenn skiller seg ut fra mange andre land med måten vi handler kvalitetsvin i bag in box. Vin på kartong står for nærmere 60 prosent av salgsvolumet til Vinmonopolet.
Skulle trenden vedvare, kan det dreie seg om et par hundre millioner kroner, ifølge DNs beregninger.
Likevel har kartongvin hatt et dårlig rykte på seg både som billigalternativ og fordi kvaliteten angivelig svekkes. Andersen mener at folks oppfatning av kartongvin har endret seg, og at de vet at de nå kjøper kvalitet.
– Forskning viser at det er liten forskjell på kvalitet mellom flaske og kartong, litt avhengig av vintype. Holdbarheten er minst 12–18 måneder i uåpnet pakning, sier Arcus-direktøren
Han peker på kartongvinen selges så raskt som mulig etter tappingen.
– Det er gjort en rekke forbedringer i tappeprosess og kvalitetskontroll. Fordelen vår er at vi tapper nært markedet der vinen kjøpes og dermed blir produktene ferske.
Ikke bare de mest prissensitive, men også mer kvalitetsbevisste og praktisk orienterte kunder handler kartongvin, ifølge målgruppeanalyser.
– I ingen andre markeder selges så mye Chablis, Bordeaux og til dels også Bourgogne i bag in box. Utenfor Norge er det minimalt, sier Andersen.
Han tror mange også foretrekker kartongvin for å unngå at slanter går til spille.
– En flaske er mer krevende å drikke opp før kvaliteten forringes.
– Er det ikke fare for at nordmenn pådrar seg alkoholproblemer når salget av kartongvin øker?
– Det er ikke noe som tyder på at totalkonsumet øker, ifølge Vinmonopolet. Vi tror ikke det økte kjøpet av kartongvin endrer konsumet, svarer Andersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.