I de hektiske førjulsukene er det for tiden to matskribenter som troner på toppen av listen over landets mest leste bloggere. Og øverst av dem: Trine Sandberg (53) med Trines Matblogg.

– 17. mai, påske og førjulen er høysesong. I fjor var det over en million unike brukere innom bloggen min i desember, sier Sandberg, som også har solgt 370.000 kokebøker.

Det har Meny merket seg. Kjeden inngår et samarbeid med Sandberg for å løfte salgene i sin nettbutikk, som ligger godt bak forventning.

Fremover vil nesten alle oppskriftene og ukesmenyene på Trines Matblogg bli utstyrt med en knapp som lar leserne handle alle varene på Meny.no. Bloggen vil også bli utstyrt med ny funksjonalitet, hvor leserne blant annet kan lage seg profiler og sette sammen egne ukesmenyer.

Beholder oppskriftene selv

Samarbeidsavtalen har i første omgang en løpetid på tre år med mulighet for fornyelse. Hvor mye avtalen er verdt, vil partene ikke ut med. Men det skjer samtidig som Meny trapper opp markedsføringen av netthandelen sin betydelig.

Butikkmedarbeider Øystein Watne plukker varer som kunder har bestilt på nett. Varene plukkes manuelt i butikken. Meny oppgir å ha ansatt 70 personer for denne oppgaven.
Butikkmedarbeider Øystein Watne plukker varer som kunder har bestilt på nett. Varene plukkes manuelt i butikken. Meny oppgir å ha ansatt 70 personer for denne oppgaven. (Foto: Fartein Rudjord)

– All vår markedsføring neste år kommer til å integrere netthandelen. Avisannonsene våre og tv-reklamene vil nevne at du kan få varene på nett eller i butikk, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Den profilerte kokken Eyvind Hellstrøm har inngått et samarbeid med konkurrenten Kolonial.no, hvor han presenterer sine oppskrifter og menyer på Kolonial.nos nettsider. For Sandberg har det vært viktig å sikre at oppskriftene forblir på hennes plattform.

– Jeg har gjennom mange år fått forespørsler om å fronte produkter utenfor bloggen. Men jeg vil ha fokus på egen nettside og egne bøker, sier hun.

– Er det en forretningsmessig vurdering?

– Det handler også om at dette er personlig for meg. Men ja. Alt annet ville være dumt med min posisjon.

– Har flere av netthandlene for dagligvarer forsøkt å sikre seg en avtale med deg?

– Ja.

– Kan Rema 1000 kjøpe reklameplass på bloggen din fremover, eller får Meny eksklusivitet av dagligvarekjedene?

– Det er jeg litt usikker på, jeg husker ikke alle detaljer i avtalen …, begynner Sandberg.

– I prinsippet skal du si nei, skyter Kjuus inn og ler.

– Det blir nok ikke noen Rema 1000-reklame der. Det vil ikke være naturlig for meg å samarbeide med så mange andre butikkjeder, sier Sandberg.

Kolonial leder racet

Meny.no er det første store steget inn i netthandel for Norgesgruppen, Norges største dagligvarekjede. Men gründerbedriften Kolonial er markedsleder og har foreløpig et stort forsprang.

  • Kolonial omsatte i fjor for 424 millioner kroner, og regner med å omsette for 800 millioner i år.
  • Marked.no omsatte for 43 millioner kroner i fjor og har ikke sagt noe om salgsprognoser for 2017.

– I 2017 skal vi kjøre opp omsetningen til 500 millioner kroner, uttalte Kjuus i Meny til DN i januar.

Nylig nedjusterte Kjuus målet til 120 millioner kroner, ifølge E24. Men heller ikke det ligger kjeden an til å nå.

– Antall ordre og antall kunder øker hver eneste uke. Med dagens nettomsetning har vi en kjørefart tilsvarende en årsomsetning på 120 millioner kroner, skriver kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne i en epost til DN.

Trine Sandbergs er tidvis blitt offer for egen suksess. – For to år siden anbefalte jeg reinsdyrfilet til nyttårsaften på bloggen. Da jeg kom i butikken i romjulen for å handle det selv, var det fullstendig utsolgt, forteller hun. Til høyre Meny-sjef Vegard Kjuus.
Trine Sandbergs er tidvis blitt offer for egen suksess. – For to år siden anbefalte jeg reinsdyrfilet til nyttårsaften på bloggen. Da jeg kom i butikken i romjulen for å handle det selv, var det fullstendig utsolgt, forteller hun. Til høyre Meny-sjef Vegard Kjuus.

Det betyr at hvis omsetningsnivået man nå har nådd hadde fortsatt i tolv måneder, ville omsetningen blitt 120 millioner. Hele netthandelen ligger ikke langt unna snittomsetningen for én Meny-butikk, som er 95 millioner kroner.

– Det har nok ikke gått så fort som vi trodde. Men det handler om å endre vaner. Vi får flere og flere kunder hver dag og setter nye rekorder hele tiden, sier Kjuus.

Han ønsker ikke å tallfeste hva Menys netthandel sikter mot å omsette for i 2018.

Ingen tjener penger.

Selv om veksten er stor, er netthandel av mat fortsatt en liten del av totalmarkedet. Nordmenn handlet i fjor mat på nett for 2,1 milliarder kroner, opp 40 prosent fra året før. Da er matkasser og frokostleveringstjenester regnet med.

Den samlede handelen i dagligvarebutikker var til sammenligning på 170 milliarder kroner i fjor, moms ikke medregnet.

Foreløpig kommer veksten i netthandel som følge av kostbar markedsføring, og hverken Meny, Kolonial eller Marked tjener per i dag penger på netthandelen.

… unntatt Trine

Sandberg derimot, tjener godt på matbloggen og boksalget. Trines Mat as omsatte i fjor for 4,6 millioner kroner. Sandberg kunne ta ut 726.000 kroner i lønn og samtidig sitte igjen med et overskudd før skatt på 2,3 millioner i selskapet, som hun er eneeier av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.