Inntekter på 300.000 og underskudd på 37 millioner kroner. Det viser fjorårets regnskap for Bergen-selskapet Disruptive Technologies. Det er som planlagt. 

– Vi har et teknologisk forsprang og en åpning i markedet og må holde foten på gassen for å utnytte muligheten, sier finansdirektør Jarle Kvamme.

Det avgjørende nå er å få produktene og produksjonen klare til kundene, for selskapet har nemlig penger til å satse. Så langt har det hentet inn 169 millioner kroner, og er i gang med en ny runde på 150 millioner kroner som skal fullføres i høst.

Selskapet utvikler ørsmå sensorer med rundt 15 års batterilevetid. Sensorene kan blant annet måle temperatur og nærhet – som når dører og vinduer åpnes. Det har ambisjoner om å levere millioner av brikker og bli en global aktør. 

Erik Fossum Færevaag viser frem sensorene til Disruptive Technologies, som vekker stor interesse fordi de er små, enkle å installere og har svært lang batterilevetid.
Erik Fossum Færevaag viser frem sensorene til Disruptive Technologies, som vekker stor interesse fordi de er små, enkle å installere og har svært lang batterilevetid. (Foto: Aleksander Nordahl)
Sensorene fra Disruptive er så små at de kan klistres opp inne i låsen på toalettene, og måle antall ganger toalettet brukes. Batteritiden er anslått til 15 år.
Sensorene fra Disruptive er så små at de kan klistres opp inne i låsen på toalettene, og måle antall ganger toalettet brukes. Batteritiden er anslått til 15 år. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Øker sjansen, og fallhøyden

Disruptive er ikke alene i Norge om å klare å hente inn store summer til teknologisatsinger. Det siste året har det kommet en rekke investeringer i norskstartede oppstartsselskaper på over ti millioner dollar – rundt 80 millioner kroner (se faktaboks).

Men det burde vært flere, sier Tellef Thorleifsson i investeringsselskapet Northzone Venture.

– Det er ofte begrenset tilgang på kapital, og man får ofte en brøkdel av det en tilsvarende satsing ville fått i USA, sier han.

Northzone var med på å investere 100 millioner kroner i app-utviklingsverktøyet Fusetools i januar, og Thorleifsson begrunnet beløpet med at de måtte gripe en sjanse som trolig vil forsvinne hvis de nøler. 

Thorleifsson sier større summer øker sjansen for å lykkes, særlig når man har en tidsbegrenset mulighet eller prøver å kapre et marked som typisk vil ha én stor vinner. Men mer kapital betyr at tapene kan bli større, og i noen tilfeller har ikke selskapene godt av for mye kapital.

– Gründerne kan føle seg for rike, det blir for mange kokker og man bruker penger på gale ting, sier han.

Stjernelag satser videre

All oppstartsvirksomhet er risikosport, men Disruptive Technologies har klart å overbevise kremen av norske teknologiinvestorer. Blant dem er Geir Førre, som tre ganger har vært sterkt involvert i milliardsalg av selskaper til USA, og som sier til DN at han er med også i neste emisjon. Det er også trioen Fredrik Halvorsen, Odd Johnny «OJ» Winge og Geir Langfeldt Olsen, som ledet Tandberg frem til gigantsalget til Cisco, og som siden tjente en milliard kroner hver på å bygge opp og selge Acano.

Fredrik Halvorsen (til høyre) og hans kolleger i Ubon Partners ledet Tandberg og Acano frem til store milliardsalg til Cisco. Sammen med blant annet Geir Førre skyter de inn nye millioner i Disruptive Technologies. Her med gründer og administrerende direktør Erik Fossum Færevaag (midten) og finansdirektør Jarle Kvamme.
Fredrik Halvorsen (til høyre) og hans kolleger i Ubon Partners ledet Tandberg og Acano frem til store milliardsalg til Cisco. Sammen med blant annet Geir Førre skyter de inn nye millioner i Disruptive Technologies. Her med gründer og administrerende direktør Erik Fossum Færevaag (midten) og finansdirektør Jarle Kvamme. (Foto: Mikaela Berg)

– Løsningen som nå testes ut i pilot hos mange kunder har fått en fantastisk mottagelse, så dette er den rette tiden å gi gass globalt, sier Winge. 

Den gode mottagelsen bekreftes av ISS, som med 500.000 ansatte er verdens femte største arbeidsgiver, med virksomhet innen kantiner, renhold, drift av bygg, sikkerhet og andre støttetjenester.

– Vi håper det kommer opp store produksjonsvolum så fort som mulig og vil ta det i bruk på de områdene de har sensor i dag, sier Dan Frode Skjelberg, senior forretningsutvikler i ISS Norge.

Giganter som partnere

Skjelberg forteller at løsningen allerede er installert i selskapets hovedkvarter, og at han nylig viste frem løsningen for 430 globale ledere på et møte i Zürich. De har også kunder som etterspør tjenestene.

Entusiasmen skyldes at selskapet ser store muligheter for å tilby bedre tjenester og holde kostnadene nede, forteller Skjelberg.

– Vi skal ikke samle informasjonen sentralt, men gi den ut til våre servicemedarbeidere. Vi vil se hvor det er trafikk, for eksempel rundt toaletter, så de kan gjøre mer rent der det er aktivitet, for eksempel når det holdes et seminar, sier han.

Sensorene kan også brukes til å måle om bedriftslokaler brukes optimalt og gi oversikt over ledige arbeidsplasser, samt gi kjøkkensjefen kontroll over temperaturen i alle kjølediskene.

Skjelberg sier Disruptive ligger foran på batterikapasitet og størrelsen, som gjør at de kan brukes flere steder. Han bekrefter også at de er enkle å installere – som utdannet økonom klarte han det selv – og han opplever nøyaktigheten som god. Foreløpig leverer de ikke alle typer sensorer, og ISS vil jobbe med flere leverandører.

– Hvis de gjør tingene riktig kan dere bli en stor kunde?

– Ja, sier Skjelberg.

Fra før er det kjent at Telia vil bruke Disruptives teknologi i sine leveranser, og nylig ble det klart at også giganten British Telecom vil jobbe med dem. Totalt har selskapet rundt 50 partnere, med høyt innslag av store internasjonale, ifølge finansdirektør Jarle Kvamme.

Våken om natten

Kvamme forteller at de vokste fra 14 til 25 ansatte i 2016, og trolig når 40 ved utgangen av året. Siden det ikke finnes andre produkter av lignende type har det tatt tid å få på plass en produksjonslinje for brikkene. Men nå er en fabrikk i Tyskland snart klar til å starte produksjon i store volumer, forteller Kvamme.  

– Det er klart det er kapitalkrevende. Men ser du på mulighetene og etterspørselen er det et greit regnestykke, mener Kvamme.

– Hva holder deg våken om natten?

– Det er mange ting. Spør heller hva fysioterapeuten min bruker alle pengene jeg betaler på, sier Kvamme. 

– Det er mange humper man skal over?

– Det er åpenbart ikke rett frem, men vi slipper å bruke tid, som mange andre må, på å overbevise ansatte, leverandører og kunder om at dette er riktig, og det gjør det enklere for oss, sier han.(Vilkår)

Årets kuleste SUV. Dermed basta.
Range Rover Velar er det nyeste innen SUV.
02:60
Publisert: