– Jeg er fortsatt svært fornøyd med hvordan selskapet har taklet den krevende situasjonen gjennom pandemien og sikret trygg matforsyning, sier konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen i en pressemelding.
Mandag ettermiddag la handelshuset Norgesgruppen frem regnskapstall for første halvår.
- Selskapet omsatte for 50,4 milliarder kroner, mot 48 milliarder kroner i samme periode i fjor. Dette er rekord for dagligvaregruppen.
- Resultat før skatt endte på 2,4 milliarder kroner, mot 2,1 milliarder kroner i fjor
- Tross knallresultat hittil i år, tror Hollevik at høsten blir litt vanskeligere.
– Vi forventer at omsetningen vil falle og har forventning om fortsatt tøff konkurranse utover høsten og vil derfor fokusere på fortsatt stram kostnadskontroll og gode forhandlinger med leverandørene for å kunne holde prisene til kundene våre så lave som mulig, sier han.
Kan kutte ansatte
– Mye av matmarkedet har det siste året gått gjennom dagligvarer, sier Hollevik og peker på en nedgang i grensehandelen og stengte restauranter under pandemien.
Hollevik peker på at det er Meny som har hatt den beste veksten av kjedene, spesielt med tanke på hjemlevering, priskampanjer og utvalg. Meny har det siste halvåret hatt en vekst på 17 prosent.
– Det har vært en krevende periode for å få arbeidsflyten til å gå rundt og det har vært hardt arbeid med å få varene i hyllene. Samtidig har våre ansatte jobbet med munnbind på grunn av smittevernkravene i kommunene.
– Etter hvert som smitteverntiltakene avtar, forventer vi en mer negativ utvikling enn det vi har hatt i år, sier Hollevik.
- Hva gjør dere for å forberede dere på en lavere omsetning videre?
– Vi går som sagt inn mot et mer krevende halvår. Da må vi tilpasse kostnadene i samsvar med dette. Pandemien har også vist oss at vi klarer å gå opp konkurransen med det som selges i Sverige.
På spørsmål om hvorvidt ansatte som fikk jobb i dagligvaregiganten under pandemien kommer til å fortsette svarer Hollevik følgende:
-På generelt grunnlag kan vi si at vi håper så mange som mulig av dem kan fortsette videre. Når det gjelder butikkene i nærheten av de populære grensehandel-områdene har vi vært tydelige på at dette har vært midlertidige jobber.
Nordmenns handlevaner har endret seg betydelig under pandemien. Med flere folk hjemme og mange på hjemmekontor har matkonsumet gått i all hovedsak via dagligvarene.
– Matmarkedet har ikke blitt større, men mye mer har gått gjennom dagligvare. Vi har også hatt en omsetningsvekst for norske landbruksvarer – og solgte for omtrent én milliard kroner mer det siste halvåret, sier Hollevik.
Rekordnivåer
Norgesgruppen er Norges klart største dagligvaregruppering, med en markedsandel på 43,7 prosent i 2020, ifølge analyseselskapet Nielsen. Norgesgruppen-konsernet omfatter kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker, bygget rundt grossistvirksomheten Asko. Selskapets hovedeier er Johannson-familien, som ifølge tidsskriftet Kapital var Norges tredje rikeste i 2020.
I 2020 økte Norgesgruppen omsetningen med 11 milliarder kroner til totalt 101 milliarder kroner. Resultat før skatt endte på 4,9 milliarder kroner.
Selv pekte handelshuset på stengte grenser mot Sverige som hovedårsaken til den kraftige omsetningsøkningen. Konsernsjef Runar Hollevik uttalte at om lag halvparten av veksten i 2020 skyldes at nordmenn flest foretok all dagligvarehandel innenlands. Flyttet forbruk har også bidratt.
Reitan-konsernet, som består av Reitan Handel, Reitan Eiendom og Reitan Kapital, omsatte på sin side for over 105,6 milliarder kroner i 2020, opp fra 97 milliarder kroner i 2019. Coop Norge omsatte for 58 milliarder kroner, opp fra 50 milliarder kroner i 2019.
Milliardgebyr
Men det var ikke bare solskinn for dagligvaregigantene i 2020.
I desember i fjor varslet Konkurransetilsynet bøter på til sammen 21 milliarder kroner til Norgesgruppen, Rema og Coop, for deres bruk av prisjegere. Norgesgruppen fikk det største gebyret på 8,8 milliarder kroner.
Det er aktørenes inntektsnivåer som danner grunnlaget for størrelsen på gebyrene. Gebyrvarselet kom etter at Konkurransetilsynet i 2018 gjennomførte en stor razzia hos konsernene.
Razziaen skal ha avdekket at samarbeidet har gjort det enklere for kjedene å følge hverandre i prisingen, og gitt kjedene økte incentiver til å sette opp prisene og svekkede incentiver til å sette ned prisene.
– I den såkalte «prisjegersaken» der Konkurransetilsynet varslet de tre dagligvaregrupperingene om et mulig vedtak, er fristen for å sende inn svar utsatt på ubestemt tid. De har derfor ikke vært videre utvikling i saken. Norgesgruppen stiller seg fortsatt uforstående til tilsynets varsel om vedtak, står det i halvårsrapporten fra handelsgiganten.
Både Norgesgruppen og Rema har kategorisk avvist gebyrene. I årsrapporten for 2020 skrev Reitan at konsernet regner med ikke å måtte betale noe som helst, mens Norgesgruppen-sjef Runar Hollevik sa følgende til DN tidligere i år:
– Det var et foreløpig varsel, som vi stiller oss uforstående til. Vi ser ikke for oss å betale det.
Saken behandles fortsatt av Konkurransetilsynet. Dagligvareaktørene hadde i utgangspunktet frist til 1. august å komme med tilsvar, men denne er nå blitt ytterligere utsatt på ubestemt tid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.