For en uke siden skapte Rema et øl- og syltetøyopprør i Nord-Norge og i Sogn og Fjordane etter at dagligvarekjeden har valgt å ikke være bestevenn med bryggeriet Mack og husholdningsprodusenten Lerum. De to leverandørene blir ikke lenger en nasjonal leverandør til Reitan-gruppens dagligvarekjede.

Dagligvareleverandørenes forening, som har over 100 medlemmer og står for over 95 prosent av omsetningen av merkevarer i dagligvarebutikkene, har reagert hardt mot Remas strategi. Foreningen, med administrerende direktør Helge Hasselgård i spissen, mener at konsekvensen av bestevenn-strategien er at det blir færre antall leverandører, smalere utvalg av kjente merkevarer i hyllene og svekket konkurranse.

1. Hva er galt med Remas bestevenn-strategi?

– Den er god for noen og vondt for dem som ikke får være bestevenn med Rema. Strategien får store konsekvenser for dagligvaremarkedet, fordi det er så få kjedeaktører. Blir et være eller ikke være for enkelte leverandører. Rema må få lov til å velge sin strategi selv.

2. Men er det ikke nettopp dagligvarekjedene som har gjort at leverandørene er blitt sterkere ved å gi dem volumavtaler?

– Det blir et feil premiss. Det har skjedd en veldig konsentrasjon i markedet med kun tre store kjeder. Nå kommer mye over få hender. Det gir lett store utslag for leverandørene. Vi trenger bedre kjøreregler.

3. Ønsker du deg tilbake til tiden med mange frittstående dagligvarebutikker?

– Nei. Vi ser fremover hvor forbrukerne har større makt. Målet er å sikre like konkurransevilkår. Det må være muligheter for uavhengige merkevarer å konkurrere på like vilkår om forbrukernes oppmerksomhet.

4. Hva bør regjeringen gjøre?

– Ta på alvor behovet for klare kjøreregler i bransjen slik at de kampene som kjempes blant næringsaktørene kommer forbrukerne til gode. Det kan gjøres ved å se på konkurranselovgivningen ved å sikre konkurranse i grossist og distribusjonsleddet samt en gjennomsiktighet i vilkårene. En ting er pris, men også andre betingelser som rabatter og felles markedsføring med sees på. Jeg har tro på et Handelstilsyn som man har i Storbritannia hvor man kan etterse at alt foregår som det skal til forbrukernes beste. 

5. Og hvor handler du selv?

– Jeg benytter meg av alle tre kjedene, og bruker også alle ordninger de tilbyr som Coops medlemskort, Triumf-kortet til Norgesgruppen og Æ-appen til Rema.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.