Sesongnæringen juletre er ingen bagatell. Den omsetter etter beste anslag for rundt én milliard kroner i desemberukene. Men lønnsomheten er vaklende, og importen av juletrær er 75 ganger større enn eksporten.

 I år importeres til og med et sted mellom 30.000 og 50.000 stykk av sorten «vanlig norsk gran» fra Danmark.

Juletreorganisasjonen

Juletreprodusentene er samlet i organisasjonen Norsk Juletre. Den har 450 medlemmer av de anslagsvis 600 produsentene med en viss størrelse. Administrasjonen holder treffende nok til på Gran på Hadeland.

Daglig leder John-Anders Strande anslår at 1,8 millioner husholdninger i Norge holder seg med juletre. 350.000 har plasttre, 50.000 er «ville» trær som plukkes frem av gårdbrukere i egen skog.

– Men dette tallet har gått drastisk ned de siste fem årene, sier Strande.

Plantasjene

Det er de dedikerte plantasjene, egne felt på gammel beite eller dyrkningsjord, som særlig har vekst. De leverer nå en drøy million juletrær. 

Daglig leder John-Anders Strande i Norsk Juletre.  
Daglig leder John-Anders Strande i Norsk Juletre.  

– Så importeres rundt 300.000 trær, i all hovedsak fra Danmark, sier Strande.

Han er forbitret over at importerte edelgraner fra Danmark nå kompletteres med import av vanlig norsk gran derfra. 

– Denne granen er dyrere og drysser mer. Men det er vel noe med tradisjonen, sier han.

– Eksport, da?   

– Så vidt jeg vet er det rundt 4000 trær. Mange går til Chelsea i London og Tyskland, sier John-Anders Strande.

 Stort og smått

– Det skjer en konsentrasjon til færre og større produsenter, sier Strande.

Han nevner Vestfold Juletre AS, nå med 1400 dekar tre-plantasje, som av de aller største. Men konsentrasjonen gir ikke lønnsomhet uten videre – i alle fall ikke umiddelbart.

Vestfold-firmaet hadde riktignok 3,1 millioner kroner i driftsinntekt i fjor og et resultat på 330.000 kroner. Men årsberetningen angir samtidig at over 50 prosent av aksjekapitalen er tapt, slik at selskapet finansieres ved lån fra aksjonærene. 

Et hovedproblem er tid fra plan til resultat: Det går gjerne åtte til tolv år fra planting til juletrehugst.

Tilskuddsordning

Staten har sett juletrær som en vekstnæring med potensial – i alle fall tidligere. Innovasjon Norge (IN) har lenge hatt en tilskuddsordning som åpner for mange titalls tusen kroner til bønder som snuser på produksjon. 

Tilskuddene var særlig oppstartspenger til etablering, opplæring, mentorordning, planting og sprøyting. Men også inntil 5000 kroner til oppsetting av hjortegjerde rundt nye juletreplantasjer, som måtte inneholde minst 600 trær per dekar.

Støtteutbetalingene har falt til det forsvinnende: Ifølge IN ble det samlet betalt ut 120.000 kroner i fjor. I toppåret 2010 gikk 5,8 millioner IN-kroner til pynte-trær.

Juletreorganisasjonen har også falt ut av statsbudsjettet: I 2015 ga Landbruksdepartementet Norsk Juletre 300.000 kroner til kompetansetiltak.

– Det var en engangsbevilgning, opplyser Ståle Norang i departementets informasjonsavdeling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eva Grinde: Telenor bekrefter konfliktene på kryptisk vis
Eva Grinde kommenterer etter Telenor sin pressekonferanse om konfilktene og veien fremover.
02:10
Publisert: