Oppdatert artikkel.

Rema får enda en fot innenfor det raskt voksende markedet for dagligvarer på nett gjennom oppkjøpet av Kolonihagen, som er mest kjent for sine middagskasser.

Les også: Slukes av Rema dnPlus (+)

Fra før av har Rema et samarbeid med en annen aktør, Kolonial.no som tilbyr dagligvarer på nett.

Rema har foreløpig ikke etablert egen nettbutikk, og er i dag utelukkende leverandør av varer til Kolonial.no.

Utfordrer nettbutikkene: Meny starter netthandel dnPlus (+)

Kolonial.no tilbyr ikke ferdig komponerte matkasser, slik Kolonihagen gjør, men gir forslag til middagsoppskrifter som kundene kan kjøpe ingredienser til i nettbutikken.

Kolonial-gründer Karl Alveng Munthe-Kaas ser ikke Remas oppkjøp av Kolonihagen som en trussel.

– Vi opplever det ikke slik at Rema har satset på en annen hest. Dette er helt uproblematisk for oss.

Kolonial-gründeren ser derimot at det kan åpne seg muligheter.

– Kjøpet av Kolonihagen ser vi på som svært positivt. Det vil øke Remas fokus på økologiske varer, og som kunde av Rema betyr det at tilgangen på disse varene for oss blir bedre. Det passer godt med Kolonial.nos store og økende fokus på økologiske varer.

Les mer om dagligvarer på nett i DN:
Må ha en milliard for å tjene penger dnPlus  
Står klar med 100 mill. dnPlus
Nettmat for 1,2 mill. i uken dnPlus
Møter tøff konkurranse dnPlus
Spår milliardjafs for nettmat

 

Står på egne bein

Munthe-Kaas tror forholdet til Rema blir uforandret selv om deres egen leverandør nå tar et nytt steg inn i nettmarkedet.

– Vi har ikke noe eierskap fra Rema sin side i dag og vurderer fortløpende våre innkjøpssamarbeid. Vi er fornøyd med dagens samarbeid, men står fritt til å vurdere å samarbeide med andre grossister og leverandører hvis vi vil det.

Har Rema sikret seg forkjøpsrett i Kolonial.no?

– Nei, Rema har ikke forkjøpsrett.

Har de sikret seg rettigheter på andre måter?

– Jeg kan ikke kommentere det, men Rema har ikke forkjøpsrett, sier Kolonial-gründeren som budsjetterer med en halv milliard kroner i omsetning i år mot 75 millioner ifjor.

Munthe-Kaas tror ikke det er Kolonihagens matkasser som er strategisk interessant for Rema, men heller merkevaren og tilgangen på økologiske varer.

– Kolonihagens matkasser omsetter for noen titalls millioner, noe som er under en tiendedel av vår omsetning. Derimot tror jeg Rema ser for seg en ny produktrange av økologiske produkter, sier han.

Høykvalitet på Rema

Dagligvareekspert Erik Fagerlid i PA Consulting mener oppkjøpet er godt nytt for dem som ønsker å få opp økologiandelen.

– Det må noe slik til for at nordmenn skal få opp interessen for økologiske produkter. Det hjelper ikke med noe små skilt i butikkene når vi ikke en gang skjønner hva som skiller økologisk fra Godt norsk. Da må det noe mer kraftfullt til.

Han er spent på hvordan premiumsproduktene fra Kolonihagen vil gå sammen med Remas tradisjonelle lavprisprofil.

Kapitalkrevende

En av årsakene til at Kolonihagen ble kjøpt opp, var at selskapet trengte tilgang på mer kapital for å ta nye steg. Kolonial-sjefen ser derimot ikke kapitaltilgangen som en begrensning for videre vekst.

– Vi har tatt inn finansielle investorer som har skutt inn egenkapital. Rent generelt kreves det kapital for å bygge og eksponere netthandel, men det har ikke vært noe problem.

I fjor gikk Alliance Venture Spring og oppkjøpsselskapet Verdane Capital inn på eiersiden i Kolonial med frisk kapital.

- Vi kommer til å måtte hente inn mer penger i år, men ser ikke det som et problem. Vi har kraftig vekst og stor interesse fra investorer. Det krever investeringer å bygge opp infrastruktur og teknologi for å effektivt betjene den kundemassen som kommer, sier Munthe-Kaas.

Oppdatert artikkel: Et sitat som kunne misforstås er rettet opp fra «– Matkassene omsetter for noen titalls millioner ...» til «– Kolonihagens matkasser omsetter for noen titalls millioner...» 

Les mer om dagligvarer:

Ny toppsjef for matkjempe

 

Han skal lede Reitans Europa-visjon dnPlus

Søndagskrig med laser dnPlus

Rema fikk stengt Coop-butikk  

Slik er maktfordelingen i de vanlige butikkene:

 

 

Komme i form? Se denne i DN PLAY:

Alpinguttas styrkeøvelser: Push-ups med strikk og vekt
Aleksander Aamodt Kilde viser deg øvelsene
00:51
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.