– Stengte grenser mot Sverige har ført til rekordomsetning i våre butikker, og spesielt i grenseområdene. Om lag halvparten av vår vekst i omsetning i 2020 skyldes at nordmenn foretok så godt som all dagligvarehandel innenlands, sier konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen.

Resultat før skatt endte på 4,9 milliarder og driftsinntektene var på 101 milliarder kroner, det er en økning på 12 prosent sammenlignet med året før. Årsresultatet endte på 3,8 milliarder kroner, en oppgang på 1,1 milliarder fra året før.

Det skriver Norgesgruppen i årsrapporten for pandemiåret 2020.

Norgesgruppen er Norges klart største dagligvaregruppering, og driver kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker. Selskapets hovedeier er Johannson-familien, som blant annet har bygget opp grossisten Asko.

Gullår

– Da vi startet året, trodde vi på en vekst på to milliarder kroner, men vi endte opp med en vekst på 11 milliarder kroner, sier konsernsjef Hollevik om året som gikk.

Dagligvarebransjen har vært en klar koronavinner i året som gikk, det skjedde etter at grensehandelen stoppet og flere nordmenn begynte å spise flere måltider hjemme.

I februar kunne man lese at norsk dagligvare hadde en vekst på 17 prosent i 2020. Det tilsvarer en økning på 30,5 milliarder kroner, ifølge tall fra Nielsen iq. Den organiske veksten var på 15,8 prosent. Totalomsetningen i dagligvarehandelen bikket i 2020 for første gang over 200 milliarder kroner.

– Vår ambisjon er å styrke oss ytterligere og ta opp kampen med grensehandelen. Vi er store tilhengere av det siste statsbudsjettet, som kuttet i avgiftene i de typiske grensehandelvarene. Det har vi videreført til forbrukeren, sier Hollevik.

Hollevik peker samtidig på leveranser til restauranter og matservering, og samarbeidet med grensehandelgiganten Eurocash som ikke gikk fullt så bra som dagligvare-segmentet.

Kiwi-vekst

Norgesgruppens lavpriskjede, Kiwi, hadde den største veksten i løpet av fjoråret, og rykker stadig nærmere Rema 1000 som landets største dagligvarekjede. Ifølge årsrapporten omsatte Kiwi for 46,3 milliarder kroner i 2020 og hadde den høyest sammenlignbare veksten i dagligvarebransjen med vekst på 19,1 prosent.

– Grensene ble stengt, mange i andre bransjer ble permittert og alle skulle holde seg mest mulig hjemme. Dette resulterte i sterk vekst i de fleste KIWI-butikker, og spesielt i nærheten av svenskegrensen, skriver konserngruppen i årsrapporten.

Året var også godt for Meny-kjeden som omsatte for 21,3 milliarder kroner. Joker og Spar omsatte for henholdsvis 8,3 milliarder og 14,5 milliarder kroner.

Konsernsjef Runar Hollevik fikk 7,5 millioner kroner i lønn og 3,3 millioner i utbetalt bonus under rekordåret.

September 2020: Disse «kosevarene» handlet vi mer av under pandemien
Thorbjørn Johannson i Norgesgruppen og Geir Bjørnsvik på Kiwi Sande har opplevd stor vekst i salg av enkelte matvarer gjennom sommeren 2020.
02:21
Publisert:

Ser ikke for seg å betale milliardbot

Men 2020 har ikke kun vært preget av høy omsetning for Norgesgruppen. I desember kom meldingen mange i dagligvarebransjen hadde fryktet – bot fra Konkurransetilsynet.

Tilsynet slo hardt ned på de tre store dagligvarekjedenes bruk av prisjegere. De tre største dagligvareaktørene fikk varsel om bot for til sammen 21 milliarder kroner. Norgesgruppen fikk det største gebyret på 8,8 milliarder.

De tre store i dagligvarebransjen har en samlet omsetning på nærmere 200 milliarder kroner, og det danner grunnlaget for gebyrets størrelse. Gebyrvarselet kom etter at Konkurransetilsynet i 2018 gjennomførte en stor razzia hos de store konsernene.

Razziaen skal ha avdekket at samarbeidet har gjort det enklere for kjedene å følge hverandre i prisingen, og gitt kjedene økte incentiver til å sette opp prisene og svekkede incentiver til å sette ned prisene.

«Ledelsen er av den oppfatning at det ikke er sannsynliggjort at Norgesgruppen har deltatt i et samarbeid i strid med konkurranse loven § 10. Et varsel fra Konkurransetilsynet er en foreløpig vurdering, hvor tilsynet ikke har truffet noen endelig avgjørelse. Norgesgruppen har frist for å inngi tilsvar til 30. juni 2021, og tilsynet vil først etter mottatt tilsvar gjøre en endelig vurdering av saken.» skriver konserngruppen i rapporten.

Om det potensielle milliardgebyret, sier konsernsjefen følgende:

– Det var et foreløpig varsel, som vi stiller oss uforstående til. Vi ser ikke for oss å betale det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.