– Salget lille julaften i år er ny årsrekord for 2019 «by far». Én grunn til det ekstremt høye salget var nok dårlig vær og underkjølt regn med vanskelige kjøreforhold torsdagen og fredagen før jul. En annen grunn er den trenden vi har sett at folk gjerne utsetter handlingen til så tett opp til jul som mulig, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Basert på salgsutviklingen til og med lille julaften ligger Vinmonopolets totale salg an til å bli rundt 82,6 millioner liter i 2019, en vekst rundt 0,8 prosent, tilsvarende 600.000 liter mer enn i 2018.

Rødvin er fortsatt klart største kategori med nærmere 50 prosent av salget. Etter noen år med nedgang flater salget av rødvin ut i 2019, ifølge Vinmonopolets ferske prognoser.

Tre millioner liter på tre dager

– Vi visste at lille julaften ville bli en stor salgsdag, men ikke at den skulle bli så stor som den ble – nemlig tidenes største salgsdag til jul noensinne og den nest største salgsdagen gjennom tidene. Og ikke bare det: For første gang i historien solgte vi totalt tre millioner liter på de tre siste dagene før jul, nemlig fredag, lørdag og mandag. Så mye har vi aldri før solgt innenfor et så kort tidsintervall, opplyser Nordahl.

Den største salgsdagen gjennom tidene var for øvrig fredag 13. mai 2016, da Vinmonopolet solgte 1,24 millioner liter. Det året kom pinsen rett i forkant av 17. mai, så det var mange fridager og butikkstengte dager på rad.

Salgsveksten i desember i år mot samme måned i fjor var på 1,9 prosent, noe som er en jevn vekst, ifølge Nordahl.

Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonoploet.
Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonoploet. (Foto: Tommy Andresen / Vinmonopolet)

– Vi så en nedgang i salget i begynnelsen av desember, men det tok seg kraftig opp inn mot jul, noe som også støtter opp om trenden at folk planlegger mindre enn før og venter stadig lenger med å handle, sier han.

Venter boblerekord

– Hva kjøper folk mest av inn mot jul og nyttår?

– Inn mot jul er rødvin den klart mest populære kategorien, den tradisjonen endrer seg ikke. Men vi ser en klar vekst i salg av bobler i år, både musserende vin og champagne. Her har salget styrket seg kraftig, og der venter vi salgsvekst i år. Nyttårsaften har Vinmonopolet åpent fra klokken 10 til 15, da tipper jeg at vi kommer til å selge oppunder 600.000 liter, og av dette vil opp mot 22–23 prosent være bobler – bortsett fra på polene som ligger i Oslo sentrum. Der regner vi med at nærmere 35 prosent av salget på nyttårsaften utgjør bobler, sier Jens Nordahl.

Han sier at Vinmonopolene nå topper bemanningen inn mot nyttår, ikke minst ventes det kjempepågang de siste par timene før stengetid på årets siste dag.

– Lørdag mellom klokken 13 og 15 og lille julaften mellom 11 og 13 ble det solgt opp mot 190.000 liter i timen. På en vanlig lørdag ellers i året selges det rundt 250.000 liter dagen, til sammenligning, sier Nordahl.

«Premiumiseringstrend»

– Bruker folk mer penger på vin enn før, er vi blitt mer kvalitetsbevisste?

– Ja, helt klart. Det viser undersøkelser vi har gjort over tid, at pris betyr mindre i dag enn det gjorde før. Vi kjøper litt dyrere vin, og ikke minst kjøper vi mye bredere enn før. Det er ikke lenger slik at vi holder oss til en favoritt, men gjerne tester ut nye viner fra nye vindistrikter. Vi ser med andre ord en svak dreining mot en såkalt premiumiseringstrend, og vi selger også mindre av bestselgerne våre.

Nordahl ser dessuten at tallene viser at vi legger litt ekstra penger i vinene vi kjøper til jul.

– Vi vet at mye av vinen som kjøpes til jul havner under juletreet, og det er jo litt søtt da, at det ser ut til at vi bruker mer penger på vin vi kjøper til andre enn vin vi kjøper til oss selv. Det går mye mer årgangsvin og vin på flaske i tiden inn mot jul. De færreste kjøper vel en treliters pappvin i julegave.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.