– Orklas merkevarevirksomhet hadde god inntektsvekst i 2021. Vi foretok flere strategisk viktige oppkjøp og styrket våre posisjoner innen prioriterte vekstområder som plantebaserte produkter, forbrukerhelse og «Out of Home», sier konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch.
Dagligvareprodusenten Orkla, der Stein Erik Hagen og familien er største eier, fikk en omsetning på 14 milliarder kroner i fjerde kvartal, mot 12,62 milliarder kroner i samme kvartal 2020. Resultat før skatt endte på 1,8 milliarder kroner.
Analytikerne hadde på forhånd estimert en omsetning på 13,6 milliarder kroner og et resultat før skatt på 1,76 milliarder kroner.
Driftsresultatet endte på 1,8 milliarder kroner, sammenlignet med 1,5 milliarder samme kvartal i fjor.
Selskapets styre foreslår et utbytte på tre kroner per aksje.
Det ble i fjerde kvartal gjennomført prisøkninger for å møte økte priser på produksjon. Orkla vil gjennomføre ytterligere prisøkninger fremover, heter det i rapporten fra Orkla.
Orkla-aksjen faller 1,7 prosent idet Oslo Børs åpner handelen.
Varslet prisøkninger
– Orkla er eksponert mot et bredt utvalg råvarekategorier som vegetabilske oljer, korn, kjøtt, grønnsaker og meierivarer hvor det har vært store prisøkninger. Prisøkningene på innsatsvarer har gitt betydelige kostnadsøkninger for Orklas merkevarevirksomhet og vil gi ytterligere kostnadsøkninger inn i 2022, skriver selskapet i rapporten.
Også de globale verdikjedeforstyrrelsene har ført til økte transportpriser, og til en viss grad forsinkelser på leveranser.
Mange uroer seg over høye strømpriser og økte renter, men det er ikke det eneste som bør bekymre. Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch varslet allerede i fjor høst at selskapet ville legge seg på en hard linje i forhandlingene med dagligvarekjedene. Han mente betydelige prisøkninger var uunngåelige som følge av økte råvarepriser og fraktkostnader.
Eventuelt nye smittebølger bidrar også til usikkerhet rundt leveransesituasjonen fremover, skriver selskapet i rapporten for fjerde kvartal.
Oppkjøpsraid
2021 ble et travelt år for dagligvareprodusenten. I august kjøpte Orkla den nederlandske pizzakjeden New York Pizza i en avtale som verdsatte selskapet til 1,5 milliarder kroner. New York Pizza har igjen kjøpt opp de tre tyske pizzakjedene Flying Pizza, Pizza Planet og Stückwerk.
Til sammen kjøpte Orkla selskaper for syv milliarder kroner, ifølge kvartalsrapporten.
I mars sikret Orkla seg full kontroll over det indiske krydderselskapet Eastern Condiments Private Limited, også kjent som «Eastern», da det kjøpte 67 prosent av aksjene selskapet for 1,6 milliarder kroner.
– Dette er et viktig oppkjøp fordi vi nå dobler størrelsen vår i India, der vi har vært siden 2007, sa Semlitsch til DN den gang.
Det største oppkjøpet ble gjennomført i februar, da selskapet bladde opp 3,1 milliarder kroner for kosttilskuddsselskapet Nutraq. Dette oppkjøpet er også det mest kontroversielle. Nutraq står bak produkter som Vitaepro og Oslo Skin Lab-kollagen – produkter som har fått hard medfart av eksperter.
Orkla Care hadde en negativ omsetningsvekst på -1,2 prosent.
- Resultatnedgangen i Orkla Care var knyttet til salgstilbakegang og økte kostnader på innsatsfaktorer delvis motvirket av strukturell vekst gjennom oppkjøpet av NutraQ, heter det i rapporten.
Orkla-aksjen har hatt en flat kursutvikling de siste 12 månedene. Selskapet har en markedsverdi på 83,6 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.