Rema valgte Ringnes som bestevenn og hovedsamarbeidspartner innen drikkevarer da kjeden ryddet opp i antallet leverandører for ett år siden.
Blant dem som måtte vike plass i hyllene med flere av sine mest solgte produkter, var Coca-Cola, men nå er giganten på vei tilbake igjen med flere varer.
– Vi skal gjøre mer business med Rema nå i 2018 enn i fjor. Butikkene får flere varelinjer fra oss, og vi skal samarbeide mer om kampanjer. Vi har hatt en ryddig dialog, sier Coca-Colas norske toppsjef Stein Rømmerud til DN.
Rammene for hvordan butikkene skal se ut fremover, ble lagt under den såkalte høstjakten i dagligvarebransjen. I løpet av noen uker blir endringene synlig i butikkene.
Kamp om kostnader
Remas hensikt med å redusere antallet leverandører var blant annet å kutte i innkjøpskostnader. Konsernsjef Ole Robert Reitan har tidligere uttalt til DN at han har ambisjoner om å spare én milliard kroner på dette.
– Har dere gitt Rema bedre betingelser?
– Det kan jeg ikke kommentere, sier Cola-sjefen.
Blant de nye produktene Coca-Cola nå kommer inn med, er en etterspurt vare som Coca-Cola 1,5 liter (classic) samt Urge og energidrikker som Monster, får DN opplyst. I den sentrale avtalen mellom Coca-Cola og Rema har butikkene det siste året bare hatt tilgang på firepakninger av den store colaflasken. Selv om de vanlige 1,5-litersflaskene ikke har vært omfattet av avtalen, har likevel disse kunnet være tilgjengelig i butikk, men til en høyere pris.
Remas hovedsamarbeidspartner Ringnes ønsker ikke å kommentere kjedens hylleprioriteringer, opplyser Johanna Ellefsen Rostad, «director of corporate affairs» i Ringnes.
Heller ikke Rema ønsker å kommentere spørsmål rundt bestevennstrategien. Remas kommunikasjonsdirektør Mette Fossum skriver følgende i en epost:
– Hos Rema 1000 er kunden vår øverste sjef, og vi skal ha de varene kundene ønsker å kjøpe. Som et lavpriskonsept og den minste aktøren i norsk dagligvare er det gitt at vi må ha et godt valgt utvalg, og må søke å konsentrere vårt kjøp fra enkelte partnere.
Rema mistet posisjonen som Norges nest største dagligvareaktør etter at Coop kjøpte restene etter Ica i Norge. Nå er kjeden den minste aktøren blant de tre grupperingene som dominerer i norsk dagligvarebransje. For å være konkurransedyktig har altså Rema strammet grepet overfor leverandørene med hovedsamarbeidspartnere innen flere kategorier.
Sjefen for Hansa Borg har sagt at hovedsamarbeidspartnere måtte bla opp for å få eksklusive rettigheter i hyllene.
– Hvis en skal bli Remas bestevenn, innebærer det at man må legge fryktelig mye penger på bordet. For Hansa Borg vil det aldri være mulig å komme i posisjon som «bestevenn», uttalte Hansa Borg-sjef Lars Midtgaard til DN.
Måtte justere strategien
Dagligvareekspert og konsulent Erik Fagerlid tror Rema må gjøre tilpasninger.
– Jeg tror helt sikkert at Rema må justere strategien, men grunnprinsippene står nok fast. Strategien med å differensiere seg mot Coop og Norgesgruppen var helt riktig, men det er gjennomføringen de bør se på, sier Fagerlid.
Han mener at også Rema er avhengig av å ha de sterkeste merkevarene i sine hyller.
– Det er morsomt med Tøyen-Cola, men det er noen merkevarer du ikke tuller med. Coca-Cola er helt fundamentalt i primærmålgruppen.
Den største spenningen knyttet til Rema det siste året har vært når den negative trenden ville snu. Fagerlid tror den største effekten av bestevennstrategien har lagt seg, men kvartalstallene fra analysebyrået Nielsen har så langt ikke vist noe positivt trendskifte.
– Middagsløsninger til under 100 kroner har gitt Rema et løft på forbrukersiden. De som vinner slaget om middagen, har klart mye. Det virker likevel som at Rema har hatt problemer med å bli enig med seg selv om tydeligheten i konseptet. Kjeden har de siste årene hoppet mellom middager, egne merkevarer og bestevennstrategien på en måte som har gjort dem utydelig, sier han.(Vilkår)