Systembolaget i Sverige har nå anmeldt to nett-tjenester, men det er ikke utelukket at det kan bli flere.

– Vi har en sterk sak, sier Systembolagets pressesjef Lennart Agén til Dagens Industri.

Den populære vin-appen Vivino – i Sverige også omtalt som «vinens Spotify» ble anmeldt denne uken, dette er den andre digitale tjenesten på kort tid som har kommet i bråk med det statlige monopolet. Rett før nyttår ble Winefinder anmeldt.

«Rosengrensdommen»

Aktørene tilbyr svensker å kjøpe importert vin for hjemkjøring, og det finnes flere av dem. Dette er et brudd på Systembolagets monopol, mener Systembolaget.

Åpningen i loven som gjør at appene kan fortsette med virksomheten er allment kjent som «Rosengrensdommen», etter privatpersonen som tok saken til EU-domstolen.

Utfallet her var at privatpersoner har rett til selv å importere vin fra andre EU-land.

«Gjør hele jobben»

– Dommen er tydelig. Den er til for at du og jeg skal kunne søke opp en vingård og spørre om vi får kjøpe vin. Og siden håndterer vi frakten selv og betaler alkoholskatten og så videre. Det er en supertydelig lov, synes vi, sier Agén.

Han mener derimot at Winefinder og Vivino «gjør hele jobben» og driver oppsøkende virksomhet, i likhet med en detaljhandel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.