Masseetableringen av lavprisbutikker har i flere år gjort at supermarkedene blir fraløpt.

I første kvartal falt både Meny, Coop Mega og Spar/Eurospar i markedsandeler i motsetning til lavpriskjedene, ifølge tall fra analysebyrået Nielsen. Disse kjedene kjennetegnes av sine ferskvareavdelinger og store utvalg.

Meny-sjef Vegard Kjuus påpeker at det er vanskelig for supermarkedkjedene å etablere nye butikker.

– Starten av 2018 har vært bra og kundene er fornøyde, men vi trenger flere butikker. Det er ekstremt vanskelig å etablere større utvalgsbutikker, sier Kjuus til DN.

I løpet av de siste 10 årene er det etablert 546 flere lavprisbutikker, mens det er blitt 167 færre supermarkeder.

Hele dagligvaremarkedet har det siste året vært preget av en brems med en vekst på 1,1 prosent i fjor.

Meny-sjefen er skeptisk til måten kommunene og offentlige myndigheter legger hindringer i veien for nyetableringer med ny parkeringsnorm.

– Jeg mener det er plass for 40 nye Meny-butikker, men det må tilrettelegges bedre for å lykkes. Her jobber politikerne mot oss, sier Kjuus.

Rema på vekstsporet igjen

Tallene for første kvartal viser også at stagnasjonen og tilbakegangen Rema har opplevd de to siste åren kan være tilbakelagt. Rema, som etablerer mange nye butikker og har høyt press på kampanjer, økte sin markedsandel med 0,4 prosent i første kvartal.

Bare Coops lavpriskjede Extra kan vise til sterkere økning enn Rema. Meny og Coop Prix var kjedene som tapte mest markedsandeler i årets første tre måneder.

Så sent som mandag gikk næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ut mot bransjen og kritiserte dagligvarebutikkene for dyre varer og dårlig utvalg.

En undersøkelse fra analysebyrået Nielsen viser at bare halvparten av norske dagligvarekunder er fornøyd med utvalget i butikkene. Kundene ønsker seg mer av naturlige og sukkerfrie produkter.

Kritisk Meny-sjef

Kjuus påpeker blant annet at supermarkeder er avhengig av å få regulert parkeringsplasser. En Meny-butikk med et salgsareal på 2000 m² trenger minst 75 plasser.

– Politikerne ønsker utvalg og lokalmat, men så reguleres det ikke nok parkeringsplasser til å etablere. Innenfor Ring 3 i Oslo er nytt forslag til den nye parkeringsnormen at det skal reguleres 18 parkeringsplasser til en slik butikk. Når kundene våre handler i snitt 15 kg pr handel, så må vi tilrettelegge for kjøring.

Gir fra seg butikker

I fjor mistet Meny seks butikker. Flere av dem ble skiltet om til søsterkjeder som Spar og Kiwi.

– I løpet av ti år har Meny etablert 55 nye butikker, men mange av disse er omprofileringer fra andre kjeder som Safari, Drageset eller Centra. Utfordringen er at det ikke legges til rette for nyetablering av store butikker med over 10.000 varer, sier Meny-sjefen. ​

Meny med 198 butikker falt fra 10,9 til 10,6 prosent markedsandel i fjor.

– Meny har ikke hatt omsetningsvekst, både på grunn av at den gjennomsnittlige handlekurven er blitt mindre og fordi vi hadde fire færre butikker i fjor. Det ser bedre ut nå, sa Norgesgruppens toppsjef Runar Hollevik da konsernet la frem sine resultater.

Mega åpner 10 nye butikker

Den andre rendyrkede supermarkedkjeden, Coop Mega med 76 butikker, falt fra 4,3 til 4,1 prosent i fjor. Spar, som i likhet med Meny er en supermarkedkjede eid av Norgesgruppen, styrket derimot sin posisjon i fjor.

Coop Mega måtte i fjor gi fra seg butikker til søsterkjeden Extra, men kjededirektør Daniel Kyrre Pedersen er fornøyd med utviklingen for sammenlignbare butikker. Da viser han til en vekst på 1,2 prosent for sammenlignbare butikker.

– Det lover bra for fremtiden når vi samtidig har skaffet ti nye lokaler der vi vil åpne de neste årene på attraktive steder som Økern, Carl Berner og Røa. ​(Vilkår)

– Så lenge jeg kan greie å bo her, skal jeg ikke selge
Berit Hallan takket nei til 40 millioner kroner for barndomshjemmet på Røa i Oslo. Hun vil heller bli boende med hunden Maimiti.
01:59
Publisert: