Nøgne Ø, det kompromissløse bryggeri, har vokst kraftig hvert år siden etableringen i 2002. Ifjor passerte bryggeriet, som i dag har Hansa Borg Bryggerier som største aksjonær (54,4 prosent). 61 millioner kroner i inntekter etter salg av 1,7 millioner liter øl og sake.

Overskuddet ble på vel 15 millioner, og eierne deler fem millioner i utbytte.

 

Veksten avtar

Men inntektsveksten siste år på bare vel syv prosent er den svakeste siden starten. Det forklarer daglig leder Tore Nybø delvis med flom og  oversvømmelse i bryggeriet utenfor Grimstad som førte til avbrud i produksjonen. Dessuten har tilbudet av øl fra småbryggerier skutt i været.

- Nå er vi i en nisje i ølmarkedet som bare utgjør omtrent fire prosent av totalvolumet. Og vi ser på alle de nye bryggeriene som dukker opp som kolleger og ikke konkurrenter. Men ja, det blir stadig trangere i ølhyllene både i dagligvarebutikkene og på Vinmonopolet, sier han.

Øl fra Nøgne Ø.
Øl fra Nøgne Ø. (Foto: Tomm W. Christiansen)

 

Utvider

I år legger Nøgne Ø opp til en nøktern vekst og investerer 25 millioner kroner i et nytt bygg etter å ha kjøpt Rygene Kraftstasjon der bryggeriet har holdt til de siste årene.

- Det er jo ikke så lett for et ølbryggeri å markedsføre seg. Vi er helt avhengige av jungeltelegrafen. Og med det nye bygget legger vi sto vekt på å få inn publikum til oss. Til sommeren blir det daglig omvisning og smaking, sier Nybø.

- Hva betyr det at dere har mistet den nasonale distribusjonsavtalen med Rema1000?

-  Vi har fått god distribusjon i de andre kjedene og også veldig god dekning lokalt, så jeg tror vi vil klare å dekke opp det vi mister, sier Nybø.

Og det er en ting til Nøgne Ø nå mister. Bryggeriet er blant de ytterst få aksjeselskapene i Norge som på DNs gasellekonferanse sist høst ble tildelt gasellestatus for åttende år på rad. Det blir ikke noe niende. For en gaselle må ha doblet omsetningen de siste fire årene, og Nøgne Øs omsetning ifjor var ikke dobbelt så høy som fire år tidligere.

- Det var synd. Men det var veldig moro så lenge det varte, sier Tore Nybø.

 

 

Nøgne Ø det kompromissløse bryggeri as

 

Les også:
Sjekk denne familiebilen  

Hansa og Heineken ut av Remas hyller dnPlus

Sentralbanksjefen: - Nå kommer vinteren
Statsministeren, finansministeren og sjefanalytiker i Nordea Markets kommenterer talen.
02:17
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.