Da Øyvind Eriksen tok over som konsernsjef i Kjell Inge Røkkes Aker ASA var det et industrikonglomerat han skulle lede. Nå, et år senere, leder Eriksen det han selv kaller et industrielt investeringsselskap.

- Konsekvensene av det er gjennomgripende for vår organisasjon og vår virksomhet, sier Eriksen.

Les også: 19,5 mrd. i Røkke-bingen

Han beskriver selv 2009 som et år med store omveltninger. Ledergruppen ble kastet om på, og nå sitter kun Eriksen og finansdirektør Olav Revhaug igjen sammen med Kjell Inge Røkke. Røkke eier to tredeler av Aker.

Satte handling til ordene
En klar endring er at Aker har sluttet med venturevirksomhet (investeringer i unge vekstselskaper) og har gjort comeback innen oppkjøp og fusjonsaktiviteter.

- Kjøp av aksjer i Det norske og den etterfølgende fusjonen med vårt eget Aker Exploration var å sette handling til de ordene, sier Eriksen.

Aker eier 40,4 prosent av Det norske, et selskap Eriksen har store ambisjoner for. Selskapet er det nest største på norsk sokkel målt i utvinningsareal. Ambisjonen er at selskapets produksjon skal øke organisk til 15.000- 20.000 fat per dag innen fem år.

Vil være kravstor eier
Det norske er ikke alene om å møtte konkrete krav fra mor.

- Fremover er jeg opptatt av at Aker ASA skal bli en mye tydeligere og mer kravstor eier i de selskapene som vi til enhver tid er investert i. Vi vil utvikle våre egne syn, finansielt, operativt, strategisk og hva som er det riktige ambisjonsnivået for hvert operative selskap, sier Eriksen.

Ikke bare vil dette blir gjort klart for styre og ledelse i hvert enkelt selskap, det vil også bli kommunisert offentlig.

- På kort sikt ser vi mange muligheter til å utvikle verdier i våre eksisterende virksomheter, kanskje særlig industriporteføljen, sier Eriksen.

Mange muligheter for Aker Solutions
Han mener Aker Solutions er meget godt posisjonert i sine fire hovedsegmenter, men at det operativt og strategisk er mye ugjort.

Eriksen mener Schlumbergers oppkjøp av Smith International bare er starten på konsolidering i oljeservicesektoren.

- Bevegelsene vi har sett starten på innen oljeservice kommer ikke overraskende på oss, og er noe vi følger nøye med, sier Eriksen.

Han tror transaksjonsaktiviteten vi øke dette halvåret.

- Det blir et spennende år for Aker Solutions, sier Eriksen.

Aker Drilling må ha penger
Oppgavene for i år er klare også for de andre datterselskapene.

Aker Drilling har vært en utfordring for Aker-konsernet. Leveringen av selskapets to rigger ble forsinket, og da blir inntektene det sammen. Nedbetaling av bankgjeld tynget også.

Fra slutten av februar er begge riggene i drift.

- For Aker Drilling er det viktigste innkjøring av riggene, oppetid og inntjening. Mot slutten av året og inngangen til neste år kan vi åpne horistonten for strategiske muligheter, sier Eriksen.

Aker Drilling må fremdeles ha litt ekstra pengehjelp av mor, og det anslås at det er behov for overførsel av 150 millioner kroner fra Aker ASA i løpet av året.

Les: Aker Drilling trenger penger

Både Aker Biomarine og Aker Clean Carbon må stå på for få tilgang til nye markeder og øke salget.

I Aker Biomarine står også refinansiering øverst på listen.

Aker har godkjent Aker BioMarines plan for å refinansiere lån som forfaller i 2010.

Les: Blodrød Røkke-krill

For Aker Clean Carbon er det viktigste byggestart på Mongstad.

Aker-aksjen AKER stiger 1,29 prosent etter dagens resultatfremleggelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.