Oljefondet, som offisielt går under navnet Statens pensjonsfond utland (SPU), hadde en avkastning på 4,7 prosent i årets tredje kvartal. Det tilsvarer 167 milliarder kroner.

- Resultatet var i stor grad drevet av en bred oppgang i de internasjonale aksjemarkedene, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad som presenterer resultatet på en pressekonferanse i Norges Bank fredag.

Siden fondets oppstart 1. januar 1998 har fondet nå passert en avkastning på 1.000 milliarder kroner et stykke inn i fjerde kvartal. Ved utgangen av tredje kvartal var avkastningen 985 milliarder kroner.

Fondet er tilført rundt 3000 milliarder siden oppstart. Fondet er nå verdt 3765, og differansen er kronejustering på rundt 240 milliarder kroner.

Størst i Europa
Fondets aksjeportefølje, som utgjør den største andelen av investeringene, hadde en avkastning på 6,5 prosent i kvartalet.

- Oppgangen var størst i Europa, der fondet har omtrent halvparten av sine aksjeinvesteringer, sier Slyngstad.

Renteporteføljen fikk en avkastning på 2,2 prosent i kvartalet.

Den samlede avkastningen på 4,7 prosent var 0,03 prosentpoeng lavere enn avkastningen på fondets referanseindekser. Indeksen er bestemt av Finansdepartementet og bestemmer i stor grad hvordan fondet skal investere pengene.

Investeringene i fast eiendom, som er den minste delen av porteføljen, fikk en avkastning på 2,7 prosent i kvartalet.

Fondet reduserte investeringene i fransk og spansk statsgjeld i kvartalet. Samtidig kjøpte fondet mer statsgjeld fra USA og Japan, samt statsobligasjoner i fremvoksende økonomier som Sør-Korea, Russland og Mexico. Endringene er ifølge Norges Bank helt i tråd med strategien om å redusere eksponeringen mot europeisk statsgjeld, til fordel for andre regioner.

Samlet sett steg markedsverdien av fondet med 162 milliarder kroner til 3723 milliarder kroner. Kronekursen styrket seg mot flere av valutaene som fondet er investert i, noe som isolert sett reduserte markedsverdien med 85 milliarder kroner i løpet av kvartalet. Samtidig ble fondet tilført 80 milliarder oljekroner fra staten.

Ved utgangen av kvartalet hadde fondet 60,3 prosent av investeringene i aksjer, 39,4 prosent i obligasjoner og 0,3 prosent i eiendom.

<b>Oljefondet investerer i "verdens verste selskap"</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.