Oslo Børs falt markert i likhet med de store europeiske børsene mandag. DNB var blant aksjene som tynget, mens Telenor falt mindre enn markedet.

Oljeprisen fikk et lite løft tidlig mandag ettermiddag etter uttalelser fra iranske politikere om at Iran vil øve på stenging av Hormuz-stredet. Meldingene er ikke bekreftet, og oljeprisene falt senere litt tilbake.

Statoil var som vanlig dagens mest omsatte aksje, men falt 2,9 prosent til 149 kroner, blant annet etter at Goldman Sachs har nedgradert aksjen.

DNB stupte
DNB falt 6,1 prosent etter å ha endt opp 4,4 prosent fredag. Ifølge analytiker Christoffer Adams i SEB Enskilda tynges DNB-aksjen blant annet av en artikkel i Financial Times i helgen.

I artikkelen trekkes det frem at europeiske bankers fundingproblemer ventes å forsterke prisfallet på skipsverdier.

"Disse bekymringene er ikke nye. Vi venter at DNB vil ta store tap i bankens shippingportefølje", skriver Adams i en oppdatering mandag.

Han legger til at SEB Enskilda ligger 28 prosent over konsensus sitt tapsanslag for 2012, og 45 prosent over for 2013. I 2013 estimerer Adams tap på 174 basispunkter i DNBs shippingbok.

Selv om SEB Enskilda venter store tap innen bankens shippingportefølje, mener meglerhuset dette er reflektert i dagens DNB-kurs.

"Til tross for at det er nyhetsflyt og sentimentrisiko relatert til nyhetsflyten fra shipping, mener vi DNBs eksponering mot shippingsegmentene med svake fundamentale forhold ikke er tilstrekkelig stor til å rettferdiggjøre dets nåværende verdsetting på 0,72 ganger estimert bokført verdi i 2012", heter det.

SEB Enskildas shippinganalytikere er mest bekymret for utlån på rundt 64 milliarder kroner mot DNBs fire shippingsegment, tankskip, kjemikalie- og produkttankskip, bulkskip og konteinerskip.

Skulle halvparten av disse lånekundene gå konkurs og DNB få et tap gitt konkurs på 50 prosent ville tapene fortsatt kunne absorberes av inntjeningen før utlånstap innen ett år, ifølge SEB Enskilda-analytikeren.

"Med vårt positive syn på lånemarginer, mener vi DNB ser attraktiv ut på disse nivåene. Kjøp DNB, selg Handelsbanken er nå en svært attraktiv handel etter vårt syn", skriver Adams.

Les også: Derfor faller DNB-aksjen seks prosent

Telenor falt mindre enn markedet
Telenor falt 0,8 prosent til 94,20 etter at aksjen endte opp 0,2 og 0,3 prosent på henholdsvis torsdag og fredag forrige uke.

Det kan gå mot tøffere konkurranse for Telenor i det ungarske markedet. Budgivningen til auksjonen av 900 Mhz-spektrum som ble avsluttet forrige uke viser at tre nye aktører ønsker seg inn på markedet.

- I tillegg til de tre etablerte aktørene kom det bud fra det statlige konsortiet samt rumenske RCIBS og vietnamesiske Diatel Group. Det er litt overraskende at nye aktører ønsker å komme inn på det ungarske markedet, gitt ekstraskatten som er innført på telekombransjen og opprettelsen av den nye statlige aktøren, sier analytiker Gergelij Palffy i KBC Securities til TDN Finans mandag.

Det statlige konsortiet er et nyopprettet selskap som består av det nasjonale postvesenet, den ungarske utviklingsbanken og det nasjonale strømselskapet.

Selskapets strategi er å bruke postens distribusjonsnettverk og satse hovedsakelig på datatrafikk. Målet er at det skal oppnå en markedsandel på 11 prosent innen 2017.

Palffys kollega Piotr Janik uttalte forrige uke til det ungarske nettstedet portfolio.hu at nye aktører på markedet sannsynligvis vil kunne dra nytte av asymmetriske termineringspriser, noe Telenor har kjempet mot i det norske telekommarkedet i lang tid.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor uttalte til TDN Finans i sommer at avviklingen av asymmetrisk prising på terminering av mobilsamtaler ville utgjøre en innsp#229 på minimum 300 millioner kroner i året for Telenor og Netcom (TDN Finans-artikkel 21.07.11).

Palffy antyder imidlertid at det også kan komme positive nyheter fra ungarske myndigheter fremover.

-Myndighetenes tilleggsskatt på telekomsektoren har blitt kritisert fra EU- hold, det samme har lignende spanske tiltak. Jeg tror myndighetene vil være beredt til å kjøre denne saken videre i det europeiske rettssystemet. I de langsiktige statsbudsjettplanene vi har sett legges det imidlertid ikke opp til noen inntekter fra denne ekstraskatten fra 2013, sier Paliffy.

Han mener dette kan være en medvirkende årsak til at det nå er interesse fra utenlandske aktører for det ungarske markedet.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,75 prosent til 367,77 poeng og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,7 milliarder kroner.

Les mer: Svensk bank skaper panikk i Latvia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.