Sentralbanksjef Svein Gjedrem satte onsdag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent.

- Prisveksten har vært litt høyere enn ventet. Arbeidsledigheten er vesentlig mindre enn vi tidligere anslo. Verdensøkonomien er i en dyp lavkonjunktur, men det er tegn til ny vekst. Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg raskere opp enn ventet. I forrige møte vurderte hovedstyret å sette opp renten. Utviklingen tilsier at det er riktig å sette opp renten nå, sier Gjedrem i en kommentar.

Kronen styrket seg markert mot dollar etter rentebeslutningen, og handles nå til 5,66 kroner for én dollar.

Skal videre opp
Norges Bank kom også med sin nye pengepolitiske rapport, der det kommer frem at renten bør ligge i intervallet 1,25 til 2,25 prosent i tiden frem til neste pengepolitiske rapport legges frem 24. mars 2010, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

- Analysen i Pengepolitisk rapport 3/09 tilsier at styringsrenten deretter økes gradvis i tiden fremover, sier sentralbanksjef Gjedrem.Ingen overraskelse
Ekspertene er enige om at rentehoppet er som ventet, og at Gjedrem nå kommer til å sette opp renten på rundt annethvert møte i tiden fremover.

- Beslutningen var som ventet. Det var også det de sier om renteutvklingen det neste halvåret, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til DN.no.

- Det ligger an til én økning til i februar, og så kommer det et par stykker på våren. Det blir rentehopp på rundt annethvert møte, men med noen dobbelttakter innimellom, legger han til.

To hevinger frem til neste sommer
Sentralbanken ser nå for seg at styringsrenten vil bli hevet to ganger frem til sommeren til neste år. Ifølge rentebanen i pengepolitisk rapport som ble lagt frem i forbindelse med dagens rentebeskjed ventes styringsrenten å ligge på 1,97 prosent i juni 2010.

Frem til desember 2010 ser sentralbanken for seg ytterligere to rentehopp. I rentebanen indikerer sentralbanken en styringsrente på 2,59 prosent før jul til neste år.To rentehopp fra sommeren frem til jul gir 2,59 % rente i desember 2010.
Renten opp til 4,50 prosent innen desember 2012.


Frem mot slutten av prognoseperioden i desember 2012 venter sentralbanken at renten økes ytterligere til 4,50 prosent.

Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets tror at ledigheten skal videre opp, og at dette kan bidra til at Norges Bank kommer til å være forsiktig med renteøkningene i 2010.

- Vi tror Norges Bank vil heve renten mindre enn rentebanen legger opp til, og at boliglånskundene heller ikke behøver å frykte at renten skal mye opp det neste året. Styringsrenten skal opp et halvt prosentpoeng til, tror vi. Det blir ingen flere renteøkninger i år, mye tyder på at den neste renteøkningen - på 0,25 prosentpoeng - kommer i februar, sier seniorøkonomen.

En enda sterkere kronekurs fremover kan imidlertid legge en demper på sentralbankens ønske om en rekke rentehopp fremover. I pressemeldingen kommer det klart frem at dersom kronen skulle bli vesentlig sterkere enn anslått, kan oppgangen i renten bli mindre eller komme senere enn de nå ser for seg.

Sjekk hvordan renten din blir på DN.no/kalkulator

Opp fra rekordlavt nivå
Renten kommer dermed opp fra et rekordlavt nivå, etter at sentralbanken startet rentekuttene ifjor høst. Siden det første kuttet i oktober ifjor har renten blitt kuttet tilsammen syv ganger, med det største rentekuttet på 1,75 prosentpoeng i desember ifjor.

Rentehoppet i dag er det første siden juni ifjor.

Ekspertene var på forhånd nærmest samstemte i at det skulle komme et rentehopp i dag.

Regn ut selv hva renteendringen betyr for deg her:

Les også: Slik kutter du boliglånsrenten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.