Professor Frank Asche ved Universitetet i Stavanger tviler på at stortingsmeldingen gir grunnlag for vekst, fordi departementet i sine forberedelser har lagt for stor vekt på miljømessig bærekraft.

Miljøproblemer

Natur og Ungdom frykter på sin side at en vekstmelding vil gå ut over miljømessig bærekraft. Problemer med lus, rømming, forurensning og krav til fôr må løses før næringen kan tillates å vokse mer.

– Slik oppdrettsnæringen er nå, kan vi ikke tillate vekst. Miljøproblemene er for store. Det vil være fatalt for naturen å utvide, sier sentralstyremedlem Anna Olerud i Natur og ungdom.

Hemmende

Frank Asche mener det er Olerud og miljøbevegelsen som har vunnet gjennom med sin bærekraftsdefinisjon, og at laksenæringen allerede har strengere rammevilkår enn andre næringer.

– Det er så vidt jeg kan se alt annet enn åpenbart at stortingsmeldingen faktisk vil gi grunnlag for vekst, skriver Asche i en kronikk i fagbladet Norsk Fiskeoppdrett.

Gratis på land

Under et besøk i Fredrikstad tirsdag lekket fiskeriministeren nyheten om at hun vil gi avgiftsfrihet til oppdrett på land. Overfor Fredrikstad Blad fremholder hun at oppdrett på land kan gi nye arbeidsplasser både i produksjon, utvikling av ny teknologi og markedsføring.

FiskeribladetFiskaren har kilder som sier at regjeringen ikke vil bruke denne anledningen til å innføre en arealavgift til kommunene. Det har vært en langvarig stridssak om kommuner skal kunne få inntekter for at oppdrettsselskap benytter seg av sjøareal. Uten en slik avgift frykter kritikerne at det kan bli vanskelig å få kommunene med på laget når oppdrettsnæringa utvider. (©NTB)

Les også:

Laksenæringen: - Myndighetene må ordne opp med Kina  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.