På en hvitmalt benk ved fergeleiet bak laksetrailerne har noen skrevet «Millionærbænken» i rødt. Pengene fra øyas lakseoppdrett drysser over innbyggerne på Skrova i Lofoten.

Denne uken fikk de 100 ansatte i Ellingsen Seafood 100.000 kroner hver i julebonus fra laksegründer Line Ellingsen.

Millionærbenken ved Skrova skipsekspedisjon.
Millionærbenken ved Skrova skipsekspedisjon. (Foto: Mikaela Berg)

– Jeg skal kjøpe meg ny vedovn i stuen, og kanskje et badekar. Jeg må si det er storveis. Det er kjempeflott. Vi fikk bonus i fjor også, men jeg hadde aldri trodd vi skulle få så mye i år, sier lasteleder Helge Rishatt i Ellingsen Seafood til DN.

Han har jobbet snart 40 år i selskapet, men aldri før opplevd å få en lignende julegave. Ellingsen Seafood omsetter for 750 millioner kroner i år som i fjor. Med knallgode resultater ville selskapet også i år belønne de ansatte. Det var Bladet Vesterålen som først omtalte saken.

– Kona må få ny sykkel i julegave. Du finner ikke snillere kjerring å ha. Det er vanskelig å finne julegave til henne, for hun har jo alt. Jeg har verdens snilleste kone, sier Rishatt.

På kaffehjørnet ved samvirkelaget på øya Skrova i Lofoten tar Helge Rishatt (til venstre) og broren Børge Rishatt en pause i arbeidet. Begge har jobbet en mannsalder på Ellingsen Seafood, og får 100.000 kroner hver i julebonus i år.
På kaffehjørnet ved samvirkelaget på øya Skrova i Lofoten tar Helge Rishatt (til venstre) og broren Børge Rishatt en pause i arbeidet. Begge har jobbet en mannsalder på Ellingsen Seafood, og får 100.000 kroner hver i julebonus i år. (Foto: Mikaela Berg)

100.000 til hver

– På julelunsjen delte vi ut julegaver og gladnyhet om at alle våre drøyt 100 ansatte får 100.000 kroner hver i bonus. Vi delte ut 70.000 kroner ved 70-årsjubileet i fjor, men har aldri før delt ut så mye bonus som i år, sier daglig leder og medeier Line Ellingsen i familieselskapet Ellingsen Seafood.

De kvoteløse

Lokale fiskere taper heftige budrunder i kampen om fiskerettigheter. I stedet havner en stor andel av kvotene hos norske fiskemilliardærer.

Les saken her

Selskapet har forvandlet den tradisjonsrike fiske- og hvalfangstøya Skrova til et laksevær, der mange av dem som bor på øya jobber på lakseslakteriet. Ellingsen Seafood er et av Norges mest lønnsomme lakseselskaper, takket være lite sykdom og lave kostnader.

I fjor satt selskapet igjen med et overskudd før skatt på 309 millioner kroner, av en omsetning på 757 millioner kroner.

Laksefest

I snitt bruker oppdretterne 37,50 kroner for å produsere en kilo laks, mens på Skrova er kostnaden i år under 30 kroner kiloet. Med laksepris på rundt 60 kroner gir det selskapet en driftsmargin på om lag 50 prosent.

– Vi har kostnader på rett under 30 kroner og omsetter for vel 750 millioner i år. Det er høye tall. Det er helt sykt. Det er helt vilt. Det er gode tall, sier Ellingsen.

Ellingsen Seafood er ikke det eneste sjømatselskapet som har hatt et forrykende år. Sjømatindeksen på Oslo Børs har steget langt mer enn noen annen sektor i år. Indeksen inneholder aksjer som opererer innenfor sjømatsektoren, og dras opp av oppdrettskjemper som Salmar som har mer enn doblet markedsverdien i år.

Ellingsen mener arbeidernes innsats for å forebygge sykdom og lakselus er den viktigste årsaken til de gode resultatene. Laks som behøver lusebehandling er redusert med 85 prosent på to år, og mindre sykdom fører til langt lavere kostnader.

Lastebiler med laks kommer og går på fergen mellom Svolvær – Skrova.
Lastebiler med laks kommer og går på fergen mellom Svolvær – Skrova. (Foto: Mikaela Berg)

– De to siste årene har vi hatt veldig god inntjening, og vi ønsker å dele overskuddet med de ansatte. Det er fantastisk å ha muligheten til å dele ut en slik påskjønnelse for arbeidet. Arbeiderne har gjort en fantastisk jobb. Det er utrolig artig når folk blir glade for bonusen, sier Ellingsen.

Lakseslakteriet til Ellingsen Seafood har gjort øya Skrova i Lofoten til et «laksevær».
Lakseslakteriet til Ellingsen Seafood har gjort øya Skrova i Lofoten til et «laksevær». (Foto: Mikaela Berg)

Nede på kaia jobber Rishatt med å sortere kasser og paller med laks som skal sendes med neste ferge. Han er også fjerde generasjons skipsekspeditør og har rundt 100 bilder på kaikontoret av ferger, lokalbåter og hurtigbåter som har anløpt Skrova for å hente fisk og hvalkjøtt.

– Vi har fått bonus de siste fem årene. Det virker som de setter pris på jobben vi gjør. I dag er det full slakting med masse pakker som skal til Kina og Korea. Det er så mye ordrer at det gjelder å sortere riktig før fergen kommer, sier Rishatt.

Meretes utvalgte: Sikringsbordeaux
En perfekt moden og rimelig bordeaux er verdt å sikre seg.
01:11
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.