REYKJAVIK: Til tross for en arbeidsledighet på 8 prosent, er det ikke så mange ingeniører uten jobb på Island. Men situasjonen på den kriserammede vulkanøya er likevel så tøff at mange vil dra sin kos.

Det merket de norske bedriftene som ble med Nav Eures på jobbmesse i Reykjavik sist helg.

Itera Consulting trenger 50-100 it-ingeniører, og Chief Innovation Officer Thordur Arnason satte seg på flyet for å plukke med seg noen dyktige islendinger hjem til Norge.

- De kommer rett bort til standen vår og gir klar beskjed om at de vil flytte ut av landet, og kanskje helst til Norge. Mange er nyutdannede, unge folk, men det er også erfarne ingeniører som i dag klamrer seg fast til den jobben de har. De har stagnert både lønns- og karrieremessig, men hva skal man gjøre? Her på Island står jo ikke akkurat jobbene i kø, sier Arnason.

Thordur Arnason
Thordur Arnason (Foto: Halldor Kolbeins)

Vil ha jobb - nå
Islendingen har bodd i Norge i mange år, lenge før kollapsen inntraff på Island. Men det var ikke tilfeldig at administrerende direktør Anders H. Lier sendte nettopp Arnason på ingeniørjakt i gamlelandet.

- Ikke i det hele tatt. Det er en del av taktikken vår, det. Thordur kjenner både språket og kulturen på Island og kan helt sikkert trekke til seg flere folk på jobbmessen enn vi andre kan, sa Lier til DN.no dagen før messen var i gang.

Og trekket var smart:

- Jeg har sikret meg en liste full med interessante navn og allerede fylt opp morgendagen med jobbintervjuer. Terskelen blir litt lavere for å komme bort og snakke med meg når de kan gjøre det på sitt eget språk. Så hvis alt går etter planen, har flere islendinger sikret seg ingeniørjobb i Norge i løpet av kort tid. For dette er flinke folk med de rette kvalifikasjonene, sier Thordur Arnason optimistisk.

Desperat mangel
DN.no har i flere artikler satt fokus på den ekstreme mangelen på ingeniører i Norge, og en rekke bedrifter går utradisjonelt til verks for å sikre seg de beste hodene.

I dag utdannes det bare halvparten så mange ingeniører som Norge trenger. Årlig utdannes litt over 3000, mens det ifølge en bedriftsundersøkelse Nav utførte i 2010 mangler 6310 ingeniører.

Les mer om ingeniørmangelen her:
Desperate etter ingeniører
Hjelper desperate bedrifter
- For kresne!
Hjelper desperate bedrifter

Nav Eures satser på å arrangere flere jobbmesser i Europa rettet spesielt mot ingeniører i tiden som kommer. Jobbmessen i Reykjavik var tverrfaglig, men også her var flere ingeniørbedrifter på plass.

Svein-Erik Høiem
Svein-Erik Høiem (Foto: Halldor Kolbeins)

- Ja, du kan godt skrive at vi er på desperat jakt etter ingeniører, sier daglig leder Svein-Erik Høiem i EnerConsult.

Den lille rådgivningsbedriften i Narvik tilbyr prosjekteringstjenester innenfor fornybar energi og løsninger som bidrar til mer effektiv og miljøvennlig energibruk. Det siste halvannet året har antall ansatte vokst fra 6 til 15 - og veksten skal fortsette.

- Men vi har ingen enkel rekrutteringsjobb foran oss: Vi er på jakt etter sivilingeniører innenfor vannkraft med erf#229 fra dam og innenfor hydraulisk design, og slike er det ikke så mange av. Dessuten er kampen knallhard om de få som har denne kompetansen. Mens vi venter har vi vært nødt til å leie inn folk, men vi gir ikke opp og tar alle virkemidler i bruk. Dette er vår første jobbmesse i utlandet, men vi skal også delta på en jobbmesse i Portugal, sier Høiem.

Selv om de ikke skulle få napp på Island, er det langt fra bortkastet å stille på stand på denne messen, mener han.

- Absolutt ikke. Vi får uansett utvidet kontaktnettet vårt og har også vært i kontakt med et islandsk konsulentfirma som muligens kan hjelpe oss på vei.

Rømmer Island
Et stort antall islendinger har forlatt hjemlandet siden kollapsen i 2008. I 2010 flyttet 4340 islendinger fra Island, 1539 av disse havnet i Norge. Og helt ferske tall fra de islandske statistikkmyndighetene viser at 840 flyttet fra Island i første kvartal i år, hvorav 320 kom til Norge.

- Vi ser så mange triste skjebner. Mange islendinger har skyhøy gjeld, ingen jobb og er desperate etter å få seg en jobb i utlandet. Jeg har møtt flere i løpet av helgen som har vært helt på gråten. I mange bransjer vil det ikke skje noe på flere år, så utsiktene er ikke lyse, forteller Nav Eures-rådgiver Ragnhild Synstad.

Denne gangen har hun tatt med seg 13 norske bedrifter til Island. Noen skal ha sykepleiere, andre bussjåfører, kommuneansatte og ingeniører.

- Flere bedrifter ville være med, men det var ikke plass til flere på messen, så vi måtte si nei til et halvt dusin. Men det kommer flere sjanser senere, sier Synstad.

Island har blitt tappet for mange unge dyktige folk og verdifull arbeidskraft siden krisen inntraff, og Synstad er klar over at mange islendinger er redde for at "brain drain" vil få en negativ effekt på oppbyggingen av Island.

- Men det er et fritt marked og vi vet at mange islendinger er arbeidsledige og har lyst på jobb i Norge, så vi kan ikke akkurat gå rundt og ha dårlig samvittighet for at vi tilbyr dem jobb heller, sier hun.

Ragnhild Synstad
Ragnhild Synstad (Foto: Halldor Kolbeins)

Bortskjemte norske ingeniører
Itera Consultings Thordur Arnason sier at islendingene er kjent for å være hardtarbeidende og dyktige, og de passer godt inn i den norske kulturen. Dessuten har vanskelighetene på Island gjort dem mer ydmyke - i motsetning til bortskjemte nyutdannede ingeniører i Norge:

- Men det er ikke så rart at man blir litt blasert når man kan velge og vrake i gode jobbtilbud allerede når man er student. Kampen om de beste ingeniørene i Norge er knallhard, det skal litt til å nå opp i den kampen når "alle" vil ha de samme. Du blir automatisk litt bortskjemt som arbeidstaker når alle kjemper om deg, sier Arnason.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.