Ved utgangen av august var statens plasseringer i Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, verdt 2.877 milliarder kroner. Verdien av fondet er dermed på sitt høyeste noensinne.

Det viser Norges Banks månedsbalanse som ble offentliggjort tirsdag ettermiddag.

Fondet økte med 63 milliarder kroner i løpet av måneden. Hva oppgangen skyldes får vi ikke vite før Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet på oppdrag fra Finansdepartementet, legger frem rapporten for utviklingen i tredje kvartal.

Mange budsjettkroner
Det som er sikkert er at regjeringens mål for årets utvikling i oljefondet fortsatt er godt innenfor rekkevidde. I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i mai ble oljefondets verdi ved utgangen av året anslått til 2.966 milliarder kroner.

Skulle spådommen gå inn, kan regjeringen bruke 118,6 milliarder oljekroner i statsbudsjettet for 2011 uten å gå ut over handlingsregelen. I år er oljepengebruken anslått til 131,5 milliarder kroner.

Ifølge handlingsregelen kan regjeringen bruke realavkastningen av oljefondet, anslått til fire prosent. Regelen åpner imidlertid for å øke bruken i dårlige tider, og omvendt.



Store utslag
Det er tre forhold som kan påvirke fondets samlede verdi i norske kroner.

* Verdiutviklingen i eiendelene

* Tilførsel av kapital fra staten

* Kronekursen

Spesielt det siste punktet, kronekursen, kan føre til store utslag i fondets verdi. Den internasjonale kjøpekraften blir likevel ikke påvirket av forandringer i kronekursen, siden fondet i sin helhet er investert i utlandet. Det er først når man en gang langt inn i fremtiden skal begynne å bruke av fondet, at kronekursen virkelig spiller en rolle.

De siste årene har også verdiutviklingen i eiendelene svingt mye. Bakgrunnen er stor turbulens i de internasjonale finansmarkedene. I løpet av 2008 falt verdien av eiendelene i oljefondet med 633 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta.

Ifjor snudde markedene kraftig om og dermed kunne fondet hente inn igjen mye av det tapte.

I årets seks første måneder steg fondets verdi med 155 milliarder kroner. Negativ avkastning i andre kvartal førte til at fondets verdi samlet sett ble redusert med 52 milliarder kroner i løpet av første halvår. I løpet av perioden ble fondet imidlertid tilført 54 milliarder kroner, mens endringer i kronekursen førte til en økning på 149 milliarder kroner.

Les mer:
Oljefondet får elendig betalt

Aksjesmell for oljefondet

Siden oppstarten i mai 1996 og frem til utgangen av andre kvartal i år ble fondet tilført 2.365 milliarder kroner. På toppen av dette kom en samlet avkastning på 430 milliarder kroner. Kronekursjusteringer reduserte fondet med tre milliarder kroner fra oppstart og frem til utgangen av juni i år.

Les også: - En risikabel strategi



Les også: Feilberegning åpnet milliardflommen



Annualiserte tall målt i internasjonal valuta per 30. juni 2010. Alle tall er oppgitt i prosent dersom ikke annet er spesifisert (p.p = prosentpoeng).

Kilde: NBIM(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.