Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) velsigner fredag Kragerø kommunes ønske om å etablere et fredningsområde for hummer ved Jomfruland. Beslutningen kommer en snau uke før hummersesongen starter 1. oktober og innebærer at det blir forbudt å fiske med alle typer garn, ruser og teiner året rundt i bevaringsområdet de neste fem årene.

Virker

Fredningsområdet er ett av flere virkemidler for en bærekraftig forvaltning av hummeren.

- Vi har sett at tidligere etablerte fredningsområder har gitt gode resultater for hummerbestandene lokalt, og jeg er glad for at Kragerø kommune har tatt dette initiativet for å styrke hummerbestanden i området, sier Elisabeth Aspaker.

Det er fra før etablert slike fredningsområder ved Hvaler, Bolærne, Risør, to ved Tvedestrand samt ved Flødevigen ved Arendal og ved Lindesnes.

–Våre undersøkelser viser at hummeren i bevaringsområdet ved Tvedestrand nå har en gjennomsnittslengde på 30 centimeter mot 26 centimeter utenfor området. Og vi fikk mer enn en hummer per teine i gjennomsnitt innenfor området mot under halvparten utenfor. Og dette var kun tre år etter etableringen av reservatet. Det viser hvor effektive slike fredningssoner er og at hummeren er svært robust om man bare lar bestanden være i fred en periode, sier Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.

Les også:
Økokrim undersøker VW-skandalen  

Slår ned på ulovlig bruk av gift (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.