«Hello Detroit», sang salige Sammy Davis jr i 1984.

Nå synes farvel å være mer nærliggende enn hei for Michigans største by - og seks andre mindre byer i USA. I alle fall i den grad en by kan gå konkurs.

Faktum er at syv byer i USA nå har fått sin kredittverdighet satt ned til «junk»-nivåer av kredittvurderings-byråene Moody´s, Fitch og Standard and Poor's.

Det vil si at de er i langt større gjeldsproblemer enn etter hvert beryktede Hellas, skriver CNN Money.

Les også: - Hellas vil ikke klare å betale rentene sine engang

De fleste av gjeldsbombene er på størrelse med norske småbyer:

Harrisburg i staten Pennsylvania (48.000 innbyggere), Woonsocket og Central Falls i Rhode Island (43.000 og 18.000 innbyggere), Pontiac i Michigan (66.000 innbyggere), Harvey i Illinois (30.000 innbyggere) og som navnet tilsier, lille Littlefield i Texas (6.500 innbyggere).

Den syvende byen er større enn Norges hovedstad: Den fallerte bilmetropolen Detroit med sine 912.000 innbyggere er så forgjeldet at det er forbundet med voldsom risiko å låne dem mer penger.

Overveier konkurs
En av dem som sitter dypest i det, synes å være delstaten Pennsylvanias hovedstad, Harrisburg.

Nylig varslet de at byen ikke har sjans til å betale neste avdrag på 425.000 dollar av et lån på 282 millioner dollar. Nå overveier man seriøst å slå hele byen konkurs.

- Dersom vi ber om konkursbeskyttelse, kan vi kutte gjelden fra 300 til 100 millioner dollar. Et slikt beløp hadde vi kunnet klare å betale tilbake, har byens revisor, Dan Miller, sagt ifølge CNN Money.

Alternativet er en kur så heftig at man knapt klarer å se for seg at noen vil ha lyst til å bli boende i byen.

- Vi har høye skatter i utgangspuktet og våre innbyggere er fattige, samtidig som det er svak vekst i byen, påpekte Miller.

Men å gå konkurs vil være en siste desperat løsning. En by ber ikke om konkursbeskyttelse i USA. Eller rettere sagt: 245 av USAs drøyt 80.000 byer har faktisk gjort det før dem - siden 1937.

Les også: - Alt kan kollapse i morgen

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.