Statoils driftsresultat for andre kvartal var på 62,0 milliarder kroner, en økning på to prosent sammenlignet med 61,0 milliarder kroner i andre kvartal. Over hele linjen leverte Statoil langt bedre enn analytikerne på forhånd ventet (se tabell under). Det skyldes i stor grad at resultatet inkluderer en reversering av en tidligere avsetning for tidligpensjon på 3,8 milliarder kroner, skriver nyhetsbyrået TDN Finans.

Statoil har i sommer vært igjennom en streik og mye uro blant de ansatte blant annet fordi selskapet vil fjerne gavepensjonene fra 62 år.

- Som med de beste idrettsutøverme må vi hele tiden forbedre og endre oss for å vinne, sier Lund.

- Ikke alle beslutningene har vært eller vil være populære, men jeg mener de er riktige og viktige for Statoil, sa Lund om reversering av pensjonsordningen.

Resultatet er også inklusive salgsgevinster på 13,5 milliarder kroner fra salget av Statoil Fuel and Retail og norsk sokkel-andeler til Centrica.

- Vi har bra industriell fremgang og gode leteresultater. I 2012 har vi gjort fem store funn, noe som gjør dette året til det beste leteåret noensinne, sier Helge Lund på resultatpresentasjonen.

- Den solide finansielle posisjonen i ruskeværet vi ser rundt oss i verdensøkonomien tror vi er en styrke for Statoil, sier han videre.

Resultatfremgangen skyldes også at Statoil økte produksjonen kraftig i forhold til fjorårets andre kvartal.

Sterk produksjon
- Vi økte olje- og gassproduksjonen med 17 % sammenlignet med andre kvartal i fjor. Produksjonen i andre kvartal var som forventet, og våre produksjonsprognoser for 2012 ligger fast, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en kommentar

Justert driftsresultat i andre kvartal var på 45,8 milliarder kroner, som er fem prosent høyere enn i samme periode i 2011, hovedsakelig som følge av høyere salgsvolumer for olje og gass og økte gasspriser.

- Vi økte gassproduksjonen med 33 prosent og væskeproduksjonen med 8 prosent i samsvar med selskapets vekstambisjoner gjennom oppstart av nye felt, produksjonsøkning og reduserte vedlikeholdskostnader, sier Lund. Selskapet gjentar sin guiding om en produksjon til neste år på nivå med årets produksjon.

Statoil høyner guidingen for organiske investeringer for 2012 (eksklusive oppkjøp og finansielle leieavtaler), fra rundt 17 milliarder dollar til 18 milliarder dollar, fremgår det av kvartalsrapporten ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Selskapet opplyser også at det nå venter å ferdigstille rundt 45 brønner i 2012, mot tidligere 40 brønner. Dette tilsvarer et aktivitetsnivå på letevirksomheten på rundt 3,5 milliarder dollar, eksklusive signaturbonuser, mot tidligere tre milliarder dollar.



Les også:
Statoil vil ha mer åpne og ydmyke ledere
Avgjørelse om Statoil-deltakelse i Stockman utsatt
Småsted håper på megaprosjekt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.