Statoil og partnerne håper på et totalvolum på nærmere en milliard fat oljeekvivalenter i Skrugard-området i Barentshavet, og vurderer å sende store oljemengder til land i Finnmark.

Lille Kvalsund kommune, cirka 250 kilometer fra Skrugard, øyner muligheten for å doble kommunebudsjettet via tre kjempeprosjekter samtidig: ny oljeterminal, kobberutvinning og 102 vindturbiner, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil har hyret team fra Multiconsult som det neste halvåret skal utrede ilandføring. Nå er to alternativer i Finnmark i finaleheatet:

Veidneset i Nordkapp kommune og Markopp i Kvalsund kommune.

– Vi har både stor tro på at vi blir valgt og at det blir ilandføring. Det kan både bli nye arbeidsplasser og store skatteinntekter. Vi har forlengst innført maks eiendomsskatt på sju promille, og hvis det skulle bli investert ti milliarder i et landanlegg, så betyr det årlige skatteinntekter på 70 millioner kroner. Her skjer det veldig mye spennende på kort tid. Hvis halvparten landes, vil det bety veldig mye. Dagens kommunale budsjett er på cirka 103 millioner kroner, sier ordfører Ragnar Olsen (Ap) til Dagens Næringsliv.

Trenger flere oljefunn
Arvid Jensen i interesseorganisasjonen Petro Arctic sier at det slett ikke er umulig at oljen kan bli pumpet i rør til en landterminal fremfor lagring til havs – selv om Statoil har pratet varmt om en flytende produksjonsenhet.

– Et landanlegg kan faktisk bli en realitet – men det er betinget av store tilleggsressurser – for eksempel hvis det gjøres store funn i de omkringliggende brønnene på Salina og Statoils fire nye prospekter i Skrugard-lisensen som skal bores senere i år. Svære nye volumer vil ta ned enhetskostnadene og gi mulighet for frakt med store tankskip i stedet for små, sier Jensen til DN.

I løpet av første halvår 2013 – etter boringene – er det planlagt en endelig beslutning for transport av oljen.

Les også: Her er Statoils spådommer

Statoil sikrer Skrugard-anslag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.