Etter den siste tidens utvikling har Hellas besluttet å søke myndigheter i euroområdet om et brolån. Dette fordi obligasjonslån på 11,3 milliarder dollar har forfall neste måned samt at lånekostnadene er på det høyeste nivået siden 1998.

Hellas bekrefter at de planlegger å be EU og IMF om finansiell nødhjelp i dag. Det sier talsperson for myndighetene fredag, ifølge Bloomberg News.

Les mer: Hellas ber om umiddelbar hjelp

Det greske budsjettunderskuddet viste seg tidligere denne uken å være enda større enn tidligere prognoser har vist, og skapte fornyet uro i markedet.

Les også: Sjokktall ryster Europa

Frykt for restrukturering
Frykten for at landet kan komme til å forsøke å restrukturere statsgjelden har satt seg i finansmarkedene verden over de siste to dagene. En restrukturering vil kunne få konsekvenser for både investorene og andre land med høy statsgjeld.

- Det kan komme til å føre til en globalt finansproblem, sier Takashi Kudo i NTT SmartTrade til Bloomberg.

Frykten for et slikt scenario gjør at rentene på statsgjeld i flere andre europeiske land med store budsjettunderskudd har steget markert de siste dagene.

- For å unngå restrukturering av gjelden må Hellas gjøre noen voldsomme anstrengelser, mens selv om de skulle klare dette bra, kan det hende eurosonen må tre støttende til, sier Nick Kounis, sjeføkonom hos Fortis Bank Nederland til Bloomberg.com.

Les også: Sprer seg til Norge Sprer seg til Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.