Landene i eurosamarbeidet vil gjøre det som er nødvendig for å hindre at stabiliteten i euroområdet ødelegges av uroen i Hellas, fastslår EUs toppledere.

Men konkret pengestøtte er foreløpig ikke aktuelt.

Situasjonen i Hellas var det dominerende tema på Herman van Rompuys første EU-toppmøte som president for Det europeiske rådet torsdag.

Etter noen timers intense diskusjoner kunne han presentere en tekst fra det i utgangspunktet uformelle møtet hvor det gjøres klart at man ikke vil la turbulensen i Hellas gå ut over det felleseuropeiske valutasamarbeidet.

- Dette er nå i hendene på grekerne, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt til nyhetsbyrået TT om den forestående krisehåndteringen..

Koordinert handling
– Landene i euroområdet vil ty til besluttsom og koordinert handling hvis det er nødvendig for å sikre den finansielle stabiliteten i euroområdet som helhet, heter det i slutterklæringen.

Det var visse forventninger foran møtet om at EU-lederne ville skissere en form for hjelpepakke for Hellas, men van Rompuy understreker at Hellas aldri har bedt om dette.

Samtidig understreker han at EU forventer at Hellas lever opp til sine løfter om å kuttet fjorårets budsjettunderskudd på 12,7 prosent med 4 prosentpoeng i år. Deretter skal underskuddet ned til 3 prosent, som er en øvre grense for EU-landene.

– Det er et veldig klart budskap, et politisk budskap, hvor vi ber greske myndigheter om å ta ansvar, men også et klart budskap om solidaritet innenfor eurosonen når det behøves, sa EU-presidenten.

Tysk-fransk støtte
Tross manglende pengestøtte spekuleres det likevel på om Tyskland og andre tungvektere blant eurolandene kan komme til å tilby lån eller garantier til Hellas eller andre land som sliter økonomisk, for å sikre euroen.

Dette vil trolig bli tema når Unionens finansministre møtes i neste uke.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel gjorde det klart etter møtet torsdag at Hellas ikke vil bli latt i stikken.

– Men regler er regler og regler må respekteres, sa hun.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy understreket, på en felles pressekonferanse med Merkel, at markedene nå bør vite at man ikke vil tillate at Hellas går under. Han understreket også at EU vil følge utviklingen i den greske økonomien og statsminister George Papandreous anstrengelser svært tett.

– Hellas’ handlinger, og hvordan situasjonen utvikler seg, vil bli overvåket på månedlig basis, sa Sarkozy.

Ekspertise fra IMF
Enkelte EU-land har ment at Det internasjonale pengefondet (IMF) burde få en rolle i en hjelpeoperasjon for grekerne, men mange, særlig de store eurolandene, mener EU bør rydde opp selv.

Det ble likevel klart torsdag at EU vil benytte seg av ekspertise fra IMF i tiden framover, noe IMF responderte positivt på kort tid etter møtet.

Både Spania og Portugal, og til dels Irland, som alle sliter med store budsjettunderskudd, er av mange analytikere pekt ut som de neste «ofrene» for den økonomiske uroen eurogruppen har opplevd de siste ukene. Tall presentert torsdag viser at Spania, som det siste store EU-landet, fortsatt var inne i en resesjon i forrige kvartal.

Signaler de siste dagene om at EU vil støtte opp om Hellas, har imidlertid stabilisert situasjonen i euroøkonomien noe.

I Hellas ser fagforeningene med stor uro på den økonomiske hestekuren Papandreou har lagt opp til for å bringe det greske budsjettunderskuddet ned til nivåer som er akseptable for EU. Onsdag sto store deler av landet stille da en massiv 24-timers streik ble gjennomført.

Les også:


- Viktig Hellas-melding

EU støtter Hellas-redning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.