Den europeiske sentralbanken (ECB) holder krisemøte for å diskutere om den skal øke støtten til greske banker, som er i ferd med å tappes for penger.

Det sier ikke navngitte kilder til nyhetsbyrået AFP. Telefonkonferansen skal ifølge opplysningene holdes fredag ved lunsjtid. ECB ønsker ikke å kommentere saken.

Samtidig har EU innkalt til toppmøte i et forsøk på å hale i land en avtale som kan hindre at Hellas misligholder sin gjeld og må forlate eurosonen. Møtet holdes i Luxembourg mandag.

Tsipras optimist

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier nok en gang at han tror på en løsning slik at landet kan bli værende i eurosonen.

– Møtet mandag er en positiv utvikling på veien mot en avtale. Det vil vise seg at alle de som vedder på at det blir krise og katastrofescenarioer, tar feil, sier Tsipras i en uttalelse fredag.

Den 30. juni skal Hellas betale 1,6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF). Samtidig utløper den nåværende låneavtalen med kreditorene, som også omfatter EU og ECB.

Stor uenighet

Hellas har i alt fått 240 milliarder i kriselån, og forhandlingene de siste fire månedene har stått om den siste utbetalingen på 7,2 milliarder euro. Pengene holdes tilbake fordi kreditorene og den venstreorienterte greske regjeringen ikke greier å bli enige om hvilke reformer som må til for å få Hellas på rett kjøl.

I juli og august forfaller enda flere innbetalinger på Hellas' enorme utenlandsgjeld. Den greske regjeringen har krevd at deler av gjelden slettes slik at den blir bærekraftig, men det er de andre eurolandene imot. Det har også vært diskutert hvorvidt Hellas bør få nye kriselån, men den greske regjeringen ønsker ikke at Hellas skal bli enda mer forgjeldet.

Les også:
Valutasmell for Wenaas
- Hva skal du gjøre når du er ferdig å sjekke jobbannonsene for dagen?
Eventyrlig år for Collier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.