43 prosent av ingeniørene mener det er stigmatiserende å miste jobben, viser ferske tall fra Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (Nito).

74 prosent av disse oppgir at det gir tapt sosial anseelse. Det kjenner ingeniør Terje Amundsen (49) seg igjen i.

Trebarnsfaren har over 20 års erfaring fra olje- og gassbransjen i Stavanger-området. Det siste året har han opplevd å miste jobben to ganger.

– Det går litt opp og ned. Det er ingen dype daler, og det er jo litt skummelt det og.

Tall fra DNB Markets viser at man har passert 20.000 annonserte jobbkutt i oljebransjen, 5000 bare de siste seks ukene. National Oilwell Varco-kuttene kommer på toppen av dette.

Les også: Mistet jobben to ganger på ett år: - Er vant til å bli oppsøkt til ny jobb

Møteplass for arbeidsledige

Amundsen bruker mye tid og energi på sitt tillitsverv som styreleder i fagforeningen Tekna.

– Å være aktiv i Tekna har vært min indre medisin. For hva skal du gjøre når du er ferdig å sjekke jobbannonsene for dagen?

Hovedprioriteten hans er å skape møteplasser for dem som brått blir arbeidsledige. Tekna har satt i gang et pilotprosjekt i Stavanger, som skal gjennomføres over hele landet hvis det blir en suksess.

- Ser bare skotuppene

– En av deltagerne fortalte at «før, når man gikk ved Stokkavatn på dagtid, møtte man offshorearbeidere eller andre som jobbet turnus. I dag er det stor sannsynlighet for at de du møter er arbeidsledige, og at du er det selv. Derfor møter man ikke blikket lenger, man ser bare skotuppene». Jeg ser fortsatt folk i øynene, da, sier Amundsen.

I kveld møter Amundsen 30–40 møtedeltagere som enten har mistet jobben, eller er redd for å fremtidige nedbemanninger.

Les også: Trish (47) mistet oljejobben - ble supermosjonist

Cv på 7–8 sider

Teknas møtedeltagere får jobbintervjutrening, hjelp til cv- og søknadsskriving, kurs og workshops for å styrkes i den harde konkurransen.

– Vi har medlemmer som aldri har søkt en jobb – som gikk rett fra studiene til jobb. Og min cv er på syv-åtte sider, men jeg har lært at den må ned på to sider, forteller Amundsen.

Les også: – Jeg trodde jeg valgte en trygg yrkesvei

36 prosent færre Nav-utlysninger

Nav merker oljekrisen, ifølge seniorrådgiver Johannes Sørbø.
Nav merker oljekrisen, ifølge seniorrådgiver Johannes Sørbø.
NAV har i utgangspunktet ikke statistikk over utlyste stillinger i oljebransjen, men etter ulike yrkesgrupper.

-  Der ser vi jo at antallet utlyste stillinger har falt mye for ingeniører, for eksempel, noe som henger klart sammen med fallet i oljebransjen. Nå i mai registrerte vi 36 prosent færre stillinger innen ingeniør- og ikt-fag enn i mai i fjor, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø.

Les også: Oljesmellen: - Det er jobber å få andre steder i verden

Lenge borte fra faget

I Nito-undersøkelsen oppgir 59 prosent at de også opplever tapt faglig anseelse.

– Jeg minner møtedeltagerne på at det er markedet som er vanskelig, det er ikke de som ikke kan gjøre jobben sin. Det er mange som føler på at de er lenge borte fra jobben og fagfeltet, men du glemmer ikke så lett det du har lært, sier Amundsen.

Nito-undersøkelsen gikk ut til medlemmer generelt, ikke kun til arbeidsledige.

- Personlig nedtur

- De fleste har ikke vært i situasjonen før, og for noen måneder siden satt de på solsiden, sier Steinar Sørlie, generalsekretær i Nito.
- De fleste har ikke vært i situasjonen før, og for noen måneder siden satt de på solsiden, sier Steinar Sørlie, generalsekretær i Nito.
Generalsekretær i Nito Steinar Sørlie er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

- Det å miste jobben er tøft sosialt, en personlig nedtur. De fleste har ikke vært i situasjonen før, og for noen måneder siden satt de på solsiden. De har boliglån og alt. Ingen kunne forutsi hvor fort det kunne gå. Det er brutalt. På både mikro- og makronivå er det veldig stor grunn til å kalle dette en krise, sier han.

Nito har, i likhet med Tekna, skapt møteplasser for medlemmene sine.

- Vi gir dem nettverk i en vanskelig situasjon. Og hjelper dem til å eventuelt komme over i andre sektorer, om ikke annet i en overgangsperiode. Man kan ikke omstille på en-to-tre, men det er mulig, sier han.

Sørlie er bekymret for jobbfrykten blant ingeniørstudentene, og er selv overbevist om at det «braker løs igjen» etter en kriseperiode i bransjen.

Les også: Lene (35) gikk fra oljebransjen til Forsvaret

- Tre ganger så høy ledighet

Ifølge ferske Tekna-tall er 2,8 prosent i petroleumssektoren idag uten arbeid. Vanligvis ligger denne ledigheten blant sivilingeniørene på under én prosent.

- Det er ikke høyt, sammenliknet med andre yrkesgrupper eller andre land. Men det er tre ganger så høyt som den pleier å være for denne typen arbeidskraft i Norge.  Nå trenger vi ny optimisme, ikke ytterligere jobbfrykt, sier Tekna-president Lise Randeberg.

Statoils sist annonserte kuttprogram kommer etter denne undersøkelsen.

Les også: Hoppet av etter 30 år i Statoil: - Det er jo penger i systemet

Hver tredje har vurdert å bytte jobb

Hver tredje sivilingeniør i oljebransjen har vurdert å bytte jobb det siste året, og det er de ansatte i leverandørbransjen som er aller mest bekymret.

Her er hver tredje av de spurte redd for å miste jobben. Til sammenlikning er en av fem i oljeselskapene redde for å miste jobben.

Les også: Nå er over 20.000 oljejobber borte

Krangler om krise dnPlus

Oljesmellen: - Det er jobber å få andre steder i verden

 

Se også video: Ikke farlig å gå arbeidsledig

- Ikke farlig å gå arbeidsledig
Hodejegernes beste råd til hva du bør gjøre - og ikke gjøre -når du er på jobbjakt.
04:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.