Forslaget Hellas leverte til kreditorene søndag kveld gjør at kreditorene og lederne i EU øyner håp om å få til en avtale. Barclays mener det som kom frem mandag er «mildt positivt», men resultatløst.

Vil unngå «Graccident»

Presidenten for Europarådet, Donald Tusk, deler eurogruppens syn i at forslaget er et positivt steg, men at mer arbeid gjenstår.

-Jeg har kalt inn til møtet for å få en slutt på den farlige usikkerheten og unngå det verste mulige utfallet, som er en kaotisk og ukontrollerbar «Graccident», sier Tusk på en pressekonferanse etter toppmøtet mandag kveld.

-Statsminsiter Tsipras har forsikret oss om Hellas' seriøsitet og vilje til å arbeide konstruktivt. Som de seneste timene har vist kan vi se at alle parter er fullt forpliktet til å finne løsning, sier han.

Vider sier Tusk at arbeidet må fortsette slik at eurogruppen kan oppnå resultater onsdag kveld, som kan presenteres torsdag morgen.

Ifølge Wall Street Jorunal sa Tusk at dette forslaget var det «første virkelige forslaget på flere uker».

-Jeg er overbevist om at vi vil komme til en endelig avtale i løpet av denne uken, sier president for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker på en pressekonferanse sent mandag ifølge CNBC.

Frankrikes president Francois Hollande sier til Wall Street Journal at grunnlaget for en avtale ble lagt mandag.

Forbundskansler Angela Merkel i Tyskland kalte forslaget et godt utgangspunkt, men advarte om at det gjenstår mye arbeid, og at tiden er knapp.

Venter fortsatt Hellas-støtte

Barclays skriver i en oppdatering at mandag ble «mildt positiv» for Hellas, men resultatløs:

«Eurogruppen og de europeiske lederne gjorde opp status for videre fremgang i forhandlingene, men ønsket ytterligere teknisk gjennomgang av forslagene. Fortsatt virker det som en videre programforlengelse av den nåværende andre redningspakken er på bordet og kan bli besluttet innen helgen», skriver meglerhuset.

Den europeiske sentralbanken skal møtes på nytt tirsdag, etter de hevet taket på nødlikviditeten (ELA) til greske banker på nytt mandag.

Barclays venter at ESB vil fortsette å støtte de greske bankene.

Les også på DN.no:

Asia i dag: Japansk toalettkultur lokker til seg turister

Oljeprisen faller svakt  

Se DNTV: Anbefaler bruk av mindre oljepenger

Anbefaler bruk av mindre oljepenger
Dette for å unngå langt mer smertefulle innstramninger i fremtiden.
03:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.