Torsdag ble det kjent at Hellas har levert inn en forespørsel om å forlenge kriselånene fra eurosonen.

Hellas skal ha bedt EU om et kompromiss og håper et forslag til forlengede lån skal overbevise de svært skeptiske eurolandene.

Les saken her: Ber Europa forlenge kriselån

Eurosonen og Hellas er nødt til å finne en løsning raskt da det nåværende greske låneprogrammet utløper ved månedsskiftet.

- Det er ikke helt klarhet i detaljene bak dette her, det kommer vel frem etter hvert. Det var ventet at de skulle gjøre det i dag, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Ikke en bombe

Han forklarer at han sitter litt på vent da det ikke har blitt kjent hvilke detaljer søknaden inneholder. Seniorøkonomen er ikke overrasket over at Hellas har søkt om låneforlengelse.

- Det slo ikke ned som noe bombe at det gikk til det skrittet. Det er opp til diskusjon blant resten av EU i morgen eventuelt, om de går med på det forslaget som Hellas stiller, sier Gonsholt Hov.

Ifølge ham dreier spørsmålet seg om hvilken kompromissvilje som finnes i EU nå. Mellom Hellas alene på den ene siden og alle de andre eurolandene på den andre siden.

Griper inn i demokratiet

- Det er en pussig situasjon med tanke på den regjeringen som grekerne har valgt. Det var jo under betingelse at de skulle gå litt imot den innstrammingspolitikken som er tredd nedover ørene på dem fra resten av EU, med Tyskland i spissen, sier han.

Gonsholt Hov mener en eventuell avtale vil være å gripe inn i demokratiet i Hellas.

- Hvis de skal få en avtale, som igjen bare er at hele EU dikterer overfor Hellas hvordan de skal stramme inn budsjettene sine, så er det å gripe inn i demokratiet i Hellas. Det er ikke uproblematisk. Det er fortsatt mange uavklarte spørsmål her, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Superutbytte fra barnemat og kapselkaffe

Statoil faller markert

- Ingen ønsker å være sistemann inn