Hellas har levert inn en forespørsel om låneforlengelse, bekrefter en offentlig tjenestemann, ifølge Bloomberg News torsdag.

Hellas ber EU om et kompromiss og håper et forslag til forlengede lån skal overbevise svært skeptiske euroland.

Tiden er knapp. Hellas og eurosonen må finne en løsning for det greske låneprogrammet før det utløper ved månedsskiftet.

Torsdag la den nye regjeringen i Aten fram sitt forslag for EU til hvordan programmet kan forlenges.

– Har mottatt gresk søknad om en seks måneders forlengelse, skriver eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem på Twitter om det som er svært vanskelig balansegang.

Regjeringen har lovet velgerne endring i de harde reformkravene som følger programmet, men må holde seg innenfor det de 18 andre eurolandene kan godta.

– Søknaden blir skrevet slik at den vil tilfredsstille både den greske siden og lederen for eurogruppen, sier en selvsikker gresk finansminister Yanis Varoufakis ifølge Reuters.

Forpliktelser

Spørsmålet er fortsatt hvor langt den venstreorienterte regjeringen i Aten er villig til å forplikte seg til kravene om kutt og sparing som følger låneprogrammet som har holdt den greske økonomien flytende siden 2010.

Og hvor mye fleksibilitet de andre eurolandene er villige til å gi dem. Tyskland har gitt klar beskjed om at det ikke er aktuelt å utvide lånene uten at reformkravene innfris.

Grekerne har tidligere tatt til orde for både slakkere privatiseringskrav og et snillere krav til budsjettoverskudd. Men risikerer at slike ønsker raskt avvises av mektige tyskere.

Uro

Uten en enighet utløper det til sammen 240 milliarder euro store programmet 28. februar. Da står grekerne uten støtte når store lånefradrag skal betales allerede i mars.

I verste fall kan det presse Hellas ut av eurosamarbeidet. Da står i så fall grekerne trolig foran kaos, kapitalflukt og rask inflasjon.

Mens tiden renner ut for en løsning, måtte Den europeiske sentralbanken onsdag utvide krisepakken til private greske banker fra 65 milliarder euro til 68,3 milliarder euro.

Les flere Hellas-saker og reportasjer:
- Bemerkelsesverdig at noen i det hele tatt har penger i en gresk bank
- Kan få en situasjon der Hellas må forlate euroen
Øker gresk bankpakke
  - Ber om seks måneder
6 grunner til at en «grexit» ikke vil være total katastrofe
Frykter at folk vil tømme bankene
– Har levd med dette i fem år dnPlus
Unge grekere rømmer landet dnPlus
Alexandros (39) tar sats i krisetider  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.