Den europeiske sentralbanken (ESB) vil ikke lenger la greske banker ta opp lån med sikkerhet i landets gjeld. Dette vil øke finanseringskostnadene for de greske bankene.

Kunngjøringen fra sentralbanken kom onsdag kveld, bare timer etter at Hellas' finansminister Yanis Varoufakis holdt sine første samtaler med ESB-sjef Mario Draghi om å refinansiere landets gjeld.

Ansvaret for å gi greske banker likvide midler føres fra 11. februar over på Den greske sentralbanken. Dette legger ytterligere press på Hellas' nye regjering om å komme til enighet med landets kreditorer.

– Ingen innvirkning

ESBs avgjørelse, som krevde støtte fra et flertall av sentralbanksjefene i eurosonen, blir sett på som et uttrykk for utbredt misnøye med planene til den nye greske regjeringen.

Aksjemarkedene falt som følge av nyheten. Det gjorde også euroen som ble svekket med mer enn 1 prosent mot dollaren.

- Dette er et varselsignal (til Hellas red. anm.) om at tålmodigheten ikke er evigvarende, sier valutastrateg Steven Englander hos Citigroup i New York til Bloomberg News.

Men avgjørelsen tas tilsynelatende med knusende ro i det greske finansdepartementet. I en pressemelding skriver de at den ikke vil ha noen uheldig påvirkning på landets finanssektor.

– Finanssektoren er beskyttet, og andre kanaler for likviditet er fortsatt tilgjengelige, heter det i uttalelsen.

På rundreise

Finansminister Varoufakis sa tidligere at han var oppmuntret etter de «konstruktive samtalene» med Draghi i Frankfurt.

Han ba om at ESB sørget for å holde greske banker flytende mens den nye regjeringen forsøker å framforhandle gjeldslettelse med sine partnere i eurosonen.

Avgjørelsen fra ESB onsdag kveld vil trolig være tema når Varoufakis møter Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble torsdag.

Hellas statsminister Alexis Tsipras er også på rundtur i Europa for å sanke støtte til de ambisiøse planene om å reforhandle vilkårene for landets enorme statsgjeld til den såkalte troikaen, EU, ESB og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Onsdag møtte han EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i Brussel. Torsdag reiser han til Paris for å møte Frankrikes president François Hollande.

 

Les også: IMF: - Vi forhandler ikke med Hellas om gjeld

 
Ny gresk gjeldsplan

Tsipras og Varoufakis søker støtte i Roma  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.