– Kom tilbake når du ikke lenger er politiker, skal ha vært beskjeden fra en gruppe anarkister som pepret Yanis Varoufakis med glass på en restaurant i Aten-bydelen Exarchia tirsdag kveld.

Over halvparten av grekerne sier fortsatt at de liker ham. Men finansminister Varoufakis presses nå fra flere kanter.

Tida begynner å renne ut for økonomiprofessoren, dersom det er han som skal avgjøre stillingskrigen mellom Hellas og resten av eurosonen. Grekerne skal nå være i ferd med å endre taktikk idet landet nærmer seg bankerott.

Hinder for avtale

Varoufakis har ikke vært redd for å snakke eurotoppene midt imot.

Med opprettet jakkekrage og offensiv retorikk har han avvist de hardeste kravene Hellas har møtt om kutt og reform. Og blitt kalt en rockestjerne på den politiske scenen i Europa.

Men tre måneder med forhandlinger om utbetaling av flere lånemidler har ikke gitt resultater for Varoufakis. På et euromøte i slutten av april skal tonen ha vært svært skarp mot en isolert gresk finansminister.

– Varoufakis har blitt det største hinderet for en gresk avtale, sier Mujtaba Rahman i analysebyrået Eurasia Group til avisen Financial Times.

Nedgraderes

Kredittvurderingsbyrået Moody's nedgraderer Hellas' kredittverdighet ytterligere på grunn av usikkerhet om det blir en avtale med EU i tide til å betale utestående avdrag på lån.

Moody' reduserte kredittverdigheten til Hellas enda lenger ned i søppelstatus, til Caa2. Det er bare to hakk over en vurdering om at det er like før lån blir misligholdt, og innebærer i seg selv negative utsikter.

Ifølge Moody's er det ingen tegn ennå på at de pågående forhandlingene mellom EU og IMF og Hellas om en ny finansieringspakke ligger an til å resultere i en avtale med det første.

Pengelens

I løpet av de neste dagene forfaller over 200 millioner euro til betaling til Det internasjonale pengefondet. 12. mai skal over 750 millioner euro betales.

Det betyr at grekerne må skrape sammen rundt 8 milliarder kroner på under to uker. Samtidig som milliarder i offentlige utgifter skal dekkes inn.

Men Hellas og resten av eurolandene er fortsatt svært uenige om vilkårene for en siste utbetaling av kriselån på i alt 7,2 milliarder euro.

Grekernes 18 europartnere har gjort det klart at de ikke betaler ut noe før regjeringen i Aten innfrir reformkravene.

Mer pragmatikk?

Tidligere i uka ble det klart at statsminister Alexis Tsipras bytter ledelse i forhandlingsteamet som prøver å få på plass en utbetalingsavtale med EU og IMF.

I Brussel håper man at en mindre rolle for Varoufakis' folk skal bedre sjansene for en avtale. Den nye forhandlingslederen, statssekretær Euklid Tsakalotos i gresk UD, regnes for å ha en mer pragmatisk stil.

– Det er et grep som handler om selvoppholdelse for statsministeren, for han føler at Varoufakis er i ferd med å drukne og kunne dratt ham med seg ned, sier analytikeren John Loulis til Reuters.

– Jeg har fortsatt styringen, understreker Varoufakis selv om gruppen som står under hans kommando.

Stillingskrig

Statsminister Tsipras sier til Star TV at han er trygg på å få en løsning med de internasjonale kreditorene innen to uker.

– Vi må ikke handle i panikk. Den som blir redd i dette spillet, taper, sier han om det som nå fremstår som et spill om hvem som viker først.

Statsministeren truer samtidig med å sende en avtale ut til folkeavstemning dersom han ikke synes den er god nok.

– Det vil koste penger, det vil skape politisk usikkerhet, og jeg tror ikke vi har tid. Jeg tror ikke grekerne har tid, avviser eurosjef Jeroen Dijsselbloem overfor RTL Nieuws.

– Virkeligheten er at Hellas ikke klarer seg uten ytterligere lånemidler, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også: Varoufakis beskyttet av kona under restaurantangrep

 
- Hellas-uttreden bør ikke behandles lettvint

- Selvfølgelig finnes det nok fantasi til å forestille seg hva som kan skje