Nå er eurogruppen igjen samlet i Brussel for å forsøke å bli enige om hva som skal skje med Hellas statsgjeld etter 28. februar.

Hellas ber om en forlengelse av programmet som har holdt økonomien flytende siden 2010, men møter også krav om å akseptere fortsatte vilkår til reform og innsparinger.

Tar tid

Ifølge Eurosjef og finansminister i Nederland, Jeroen Dijsselbloem, vil forhandlingene om et forlenget låneprogram for Hellas ta «litt tid».

– Det kommer til å ta litt tid. Det er fortsatt grunn til noe optimisme, men det er svært vanskelig, uttalte han før møtet startet.

Dijsselbloem drev også forhandlinger i forkant av toppmøtet i et forsøk på prøve å få partene nærmere hverandre.

Sikker på løsning

Hellas' finansminister Yannis Varoufakis sier han er sikker på at det vil komme en løsning fredag. Det skriver Bloomberg News.

Varoufakis mener Hellas har «gått de ekstra ti milene», og håper det kommer «hvit røyk» etter fredagens møte.

Den greske finansministeren venter at de andre landene vil møte dem en femtedel på veien.

Hellas-forhandlingene påvirker hele Europa, og Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble mener det er viktig å finne en løsning for opprettholde tillitten til euroen.

– Det handler ikke om enkeltland, det handler om Europa, uttalte han før ministermøtet.

Spekulasjoner

Spekulasjonene gikk høyt før ministrene trådte sammen.

Med Tyskland i spissen krever de andre eurolandene at grekerne også går med på å forlenge forpliktelsene til å gjennomføre reformer og innstramminger dersom de skal få forlenget låneprogrammet med seks måneder.

Men den nye, venstreorienterte regjeringen i Aten har lovet velgerne nye betingelser og kan trolig ikke komme hjem med et fullt tap.

Samtidig haster det å få plass en enighet.

– Det bør være mulig å bli enige, sa Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling.

Det tror også aksjestrateg Erik Fosland i Nordea. Til TDN finans peker han på at slike beslutninger typisk blir tatt når de fleste markedene er stengt, slik at de får god tid til å ta inn over seg hva beslutningen betyr.

Dermed regner han med at det vil komme en løsning rundt Hellas i løpet i helgen som er akseptabel for alle parter.

 

 

LES OGSÅ: Trond Mohn øker i Arctic Securities AS

Laks som står tett, får mindre lus

KrF-fylkesledere krever et klarere «unnskyld» fra Frp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.