Møtet i finansministergruppen i eurosonen kollapset etter kun kort tid mandag. 

Forslaget om at Hellas forlenger avtalen om krisepakken på totalt 240 milliarder euro ble kalt både absurd og uakseptabelt av greske myndigheter. 

Dersom partene ikke blir enige om en forlenget avtale før 28. februar kan Hellas stå uten noen form for finansiell støtte fra fra troikaen EU, ECB og IMF. 

Mandagens møte er blitt omtalt som en D-dag for gresk økonomi. Selv om det fremdeles er åpning for at Hellas kan søke om en forlengelse av avtalen, kan mandagens kollaps tyde på at nye forhandlinger vil være forgjeves, skriver Financial Times mandag kveld.

Frykt for ny uro

Uten en forlengelse av avtalen frykter toppene i eurosonen at markedsuroen for alvor blusser opp igjen, skriver avisen.  De er spesielt bekymret for et såkalt «run» mot bankene i Hellas der bedrifter og privatpersoner tømmer kontoene for sparepenger og flytter andre likvide midler ut av landet i frykt for at bankene skal gå overende. 

En slik utvikling kan fort vise seg umulig å stoppe, skriver Financial Times. 

Greske myndigheter har selv hevdet at de har nok midler til å holde landet gående i flere måneder, mens andre politikere i eurosonen hevder at landet går tom for penger allerede neste måned.

- Skuffet

Eurogruppen venter at en løsning vil komme på plass innen en måned, ifølge Nederlands finansminister og leder av eurogruppen Jeroen Dijsselbloem.

- Stemingen i gruppen er at den beste løsningen vil være at Hellas forlenger programmet, sier han og legger til at de trenger mer tid.

Da forhandlingene brøt sammen forrige gang, hadde Dijsselbloem og den greske statsministeren Tsipras blitt enige om å starte et teknisk arbeid med gjeldsordningen og utrede hvordan Hellas kan kvitte seg med 30 prosent av gjelden slik de ønsker.

- Ministerene var noe skuffet over arbeidet som var gjort, og at det manglet et håndfast grunnlag om enighet i utkastet til det nye programmet.

Hellas må godta enkelte vilkår, mener han:

  • Ikke gå tilbake på ekstisterende tiltak
  • Inngå enighet om å møte forpliktelsene overfor långivere
  • Sikre finansiell stabilitet
  • Forplikte seg til å arbeide med programmet

Må forplikte seg

På spørsmål om hvorvidt det er støtte i gruppen for å senke de greske målene for budsjettoverskudd, svarte Dijsselbloem:

- Det er et spørsmål for Troikaen, men det finnes noe fleksibilitet i programmet.

Christine Lagarde i Det Internasjonale Pengefondet mener Hellas er nødt til å godta dagens program før det er mulig å samarbeide.

- Men dersom konklusjonen er at det ikke er tilfellet, da kan ikke utbetalingene finne sted og det kan føre til at det blir diskusjoner om nye retningslinjer.

Kun dersom Hellas ber om det, vil det bli et nytt møte i Eurogruppen fredag denne uken, legger Dijsselbloem til.

 

LES OGSÅ: Børge Brende: Krevende jakt på terrorpenger

– Terroren i Danmark viser at ingen er trygge

Motstridende målinger før valget i Storbritannia  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.